Operatorii din sectorul de distributie si transport al gazelor naturale vor plati despagubiri daca nu raspund la reclamatiile si sesizarile solicitantilor, persoane fizice sau firme, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"In sedinta de astazi (joi, 26 noiembrie, n.r.) a Comitetului de Reglementare am hotarat sa aprobam standarde de performanta pentru activitatea de distributie a gazelor naturale si de transport al gazelor naturale, astfel incat daca nu se raspunde unui solicitant, la o sesizare, la o reclamatie in termenul stabilit de catre noi, asta insemnand 15 zile, 30 de zile sau 60 de zile, in functie de solicitare, atunci operatorul de distributie sau de transport este obligat sa plateasca o compensatie in bani solicitantului. Aceste compensatii variaza de la importanta solicitarii, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de intarziere, pana la cateva mii de lei in cazul operatorului de transport", a afirmat presedintele ANRE, potrivit Mediafax.

In Romania exista in prezent 300.000 de reclamatii in medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale. De asemenea, reprezentantul autoritatii spune ca racordarile la reteaua de distributie gaze naturale, atat pentru firme, cat si pentru persoanele fizice, vor dura pana la 90 de zile.

"Se va stabili un termen pentru racordare legat si de situatia domeniului public-privat in care se realizeaza racordarea. Practic este nevoie de avize, de autorizatii din partea localitatii, din partea primariei sau a consiliului judetean si in functie de eliberarea acestor acte care in mod normal se elibereaza in 90 de zile. Deci practic durata unei racordari nu poate sa fie mai mare de 90 de zile, plus timp acordat lucrarii respective. Acum exista termene care se intind pana la 270 de zile, iar noi incercam sa le restrangem la 90 de zile", a aratat Havrilet.

Presedintele ANRE estimeaza pentru acest an o scadere de 5% a consumului de gaze la nivel national si spune ca, pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania nu a mai importat gaze timp de doua luni. Seful ANRE a dat asigurari ca Romania este pregatita pentru aceasta iarna.

"Este o situatie buna si din punct de vedere al vremii. Din depozite s-a consumat foarte putin. A trecut a doua luna din cele sase luni ale perioadei de iarna, octombrie-noiembrie, in care ANRE nu a obligat furnizorii de gaze naturale sa faca import, lucru care s-a intamplat pentru prima oara in Romania in 20 de ani, lunile octombrie si noiembrie nu au fost niciodata fara o obligatie de import. Pentru luna decembrie am stabilit un import de siguranta de 3% pentru consumatorii casnici, iar pentru cei industriali nu am stabilit nicio obligatie de import", a mentionat Havrilet.

In 2014, Romania a inmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale. Productia interna este asigurata de companiile Romgaz si OMV Petrom. Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii, scazand in acest an la numai 3% si comparativ cu 25% inainte de 2008. In ceea ce priveste consumul local de gaze, acesta a scazut de la 17-18 miliarde metri cubi in anul 2008 la 11 miliarde mc gaze in 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri