Instanta suprema a decis, joi, luarea masurii arestului la domiciliu in cazul presedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean, in dosarul in care este acuzat de santaj si interventii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la AJFP.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a lui Mircea Govor si a dispus luarea masurii arestului la domiciliu, scrie Mediafax.

Decizia nu este definitiva, ci poate fi contestata atat de vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, cat si de DNA, tot la instanta suprema.

In urma deciziei de joi, Mircea Govor va fi eliberat din Arestul Capitalei cand ii va expira ordonanta de retinere emisa miercuri de procurorii anticoruptie. Liderul PSD Satu Mare va fi plasat, de joi seara, in arest la domiciliu, avand de respectat mai multe obligatii dispuse de instanta in cadrul masurii preventive.

Presedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a fost retinut miercuri de procurorii DNA, dupa ce a fost ridicat de la locuinta sa din Satu Mare si dus la Directia Nationala Anticoruptie Bucuresti cu mandat.

Mircea Vasile Govor este acuzat de procurorii DNA Oradea de folosirea influentei sau autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (doua infractiuni), santaj in forma agravata (patru infractiuni).

In acelasi dosar, deputatul PSD Andrei Dolineaschi, la data faptelor secretar general al PSD Botosani, este urmarit penal pentru doua infractiuni de complicitate la folosirea influentei sau autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Dolineaschi a fost joi la DNA pen tru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.

La DNA a fost audiat si presedintele PSD, Liviu Dragnea, in calitate de martor.

Potrivit anchetatorilor, in perioada august-octombrie 2013, Mircea Vasile Govor, folosindu-se de influenta si autoritatea functiilor detinute, prin intermediul lui Andrei Dolineaschi, a intervenit la persoane din conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru a obtine numirea, detasarea, imputernicirea sau mentinerea in functii de conducere sau de executie in cadrul nou infiintatei Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decat cele profesionale.

"Procedand in acest fel, pe langa faptul ca a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmarit sa obtina/mentina protectia societatilor comerciale controlate de el si familia sa din partea organelor fiscale din judetul Satu Mare si obtinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani)", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Mircea Govor mai este acuzat ca, in perioada septembrie 2013 - martie 2014, a intervenit pe langa aceleasi persoane din conducerea ANAF pentru ca un apropiat sa promoveze examenul pentru obtinerea unui post de conducere ori de executie in cadrul Directiei Regionale Antifrauda Oradea (institutie nou infiintata) sau sa obtina o functie de conducere in cadrul AJFP Satu Mare, fara ca acest lucru sa se materializeze ulterior.

In acest sens, sustin anchetatorii, Andrei Dolineaschi a solicitat si a obtinut documente cu caracter confidential de la persoane cu functii de decizie in cadrul ANAF, ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor, a transmis solicitarile presedintelui PSD Satu Mare catre factorii de decizie din cadrul ANAF si l-a pus pe Govor in legatura directa cu acestia.

Procurorii au mai stabilit ca, in perioada aprilie-mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra unei publicatii cotidiene locale, in prezenta unei alte persoane, administrator al unei societati comerciale, a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca in ziarul respectiv vor aparea mai multe articole compromitatoare ce vor avea ca obiect darea in vileag a modalitatii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obtinut mai multe contracte de consultanta juridica cu diferite entitati publice.

"In continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului ca acest lucru nu se va intampla daca va favoriza societatea omului de afaceri sa castige mai multe licitatii publice ce se aflau in derulare in acel moment si care erau organizate de institutii cu care firma avocatului avea contract de consultanta juridica pe linia achizitiilor publice. Aceasta conduita a creat o stare de temere avocatului respectiv care, in final, a acceptat o solicitare alternativa formulata de Govor Mircea Vasile, respectiv in a-i determina pe administratorii a doua societati comerciale care castigasera o licitatie privind o lucrare publica in valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuita in favoarea omului de afaceri), sa vireze suma totala de 124.800 lei in contul unei alte societati controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca si consecinta oprirea oricarui articol denigrator in publicatia respectiva la adresa avocatului", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Ulterior, in perioada noiembrie-decembrie 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii, impreuna cu persoana care controla linia editoriala a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comuna, mai spun anchetatorii.

"Scopul urmarit de inculpat a fost acela de a-l constrange pe edil sa intervina pe langa membrii comisiei de licitatie, cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene cu o valoare estimativa de 9.882.426 lei, in vederea atribuirii acesteia in favoarea firmei administrate de acelasi om de afaceri", potrivit sursei citate.

De asemenea, anchetatorii au probe ca, in perioada august-septembrie 2013, Mircea Govor, folosindu-se de functiile detinute si de influenta pe care o avea asupra aceleiasi publicatii locale, a constrans un inspector sef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme sa interzica inspectorilor de munca din subordine sa aplice sanctiuni contraventionale impotriva persoanelor agreate politic de el, respectiv primarii din acelasi partid cu el, din judetul Satu Mare.

"Constrangerea a constat in proferarea unor amenintari directe cu destituirea din functie, in publicarea unor articole denigratoare in presa, respectiv in efectuarea unei vizite de lucru de catre Inspectorul General de Stat in Inspectia Muncii, la solicitarea inculpatului. Scopul urmarit de inculpat, pe langa obtinerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreati in cazul constatarii unor abateri pe linia relatiilor de munca de catre inspectorii ITM), a vizat doua paliere: de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, in sensul de a dobandi, in fata membrilor partidului pe care il conducea de putin timp, o reputatie de un bun presedinte, capabil sa apere interesele lor in cazul in care acestia ar fi sanctionati de institutiile deconcentrate, de a-si subordona institutia publica respectiva intereselor sale patrimoniale, in contextul in care Govor Mircea Vasile si familia sa detineau mai multe societati comerciale care aveau angajati", mai spun anchetatorii.

In cadrul anchetei s-a mai stabilit ca in perioada iunie-iulie 2014, Mircea Govor, dupa ce, in cadrul unei conferinte de presa, i-a solicitat inspectorul sef al ITM Satu Mare sa-si dea demisia, si-a folosit in acest sens autoritatea si influenta detinute de calitatea de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic si vicepresedinte a Consiliului Judetean Satu Mare, pe langa prefectul judetului, pentru a se dispune, in afara cadrului legal, efectuarea unui control la ITM, actiune care a inceput in 23 iunie 2015.

"Scopul acestei actiuni de control a vizat atat identificarea deficientelor in activitatea institutiei mai sus amintite, in vederea constrangerii inspectorului sef de renunta la functia publica de conducere detinuta, cat si dobandirea unui folos material pentru altul (numirea in functia respectiva a unei persoane agreate de inculpat) si a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea institutiei intereselor sale in contextul in care inculpatul si familia sa detineau mai multe societati comerciale care aveau angajati)", au precizat procurorii.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.In 17 noiembrie, procurorii DNA au facut 16 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Satu Mare si Botosani, intr-o cauza penala privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, care ar fi fost comise in perioada 2010 - 2015, fiind vizate si sediul ANAF si cel al Consiliului Judetean Satu Mare.

Surse judiciare au declarat ca in aceasta cauza vizeaza suspiciuni privind fapte de coruptie legate de atribuirea unor contracte de achizitii publice.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri