Fostul presedinte al CJ Prahova Florin Anghel, un fost director al Parcului Industrial Plopeni si Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul privind vanzarea subevaluata a cazarmii "Ciuperceasca", prejudiciul depasind 18 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii, miercuri, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, pentru instigare la abuz in serviciu, a fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova din perioada 2004-2008, Florin Anghel, fost deputat in mandatul 2008-2012 si fost prim-vicepresedinte al PDL Prahova, transmite corespondentul Mediafax.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata consilierul judetean Danut Marcel Cornea, fost director general al Parcului Industrial Plopeni, acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, in forma continuata, si Andreea Oana Cosma, fiica presedintelui suspendat al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, in forma continuata, fapte comise in calitate de notar public.

Conform DNA, in anul 2008, Danut Cornea, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Plopeni Industrial Parc SA, care apartine Consiliului Judetean Prahova, a semnat noua contracte de vanzare-cumparare prin care a instrainat loturi din cazarma "Ciuperceasca", o fosta unitate militara cu o suprafata de peste 40 de hectare de teren, care a intrat in activul parcului in urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit sursei citate, bunurile au fost vandute fara sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzactiilor fara sa fie imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de Consiliul Judetean Prahova, fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legale.

Procurorii sustin ca vanzarea terenurilor la un pret cu mult sub valoarea lor reala a fost facuta de Danut Cornea la indemnul presedintelui Consiliului Judetean Prahova de la acea data, Florin Serghei Anghel, care, depasindu-si competentele legale, a emis o procura autentificata prin care Cornea era imputernicit sa vanda integral activul "Cazarma 1375 - Ciuperceasca" catre toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care insa nu fusese stabilita printr-un raport de evaluare intocmit in vederea vanzarii, asa cum era prevazut in procedurile legale.

Conform anchetatorilor, in derularea acestor tranzactii cei doi au fost ajutati de catre notarul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, care a detinut functia de presedinte al Consiliului Judetean Prahova atat inainte de mandatul lui Florin Anghel, cat si dupa incheierea acestuia, in 2008.

Procurorii mai spun ca notarul Andreea Cosma "a acceptat sa autentifice contractele de vanzare-cumparare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul «Ciuperceasca», fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piata-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008".

Anchetatorii au stabilit ca, in urma incheierii celor noua contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11 iunie 2008 - 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

"Totodata, activitatile mentionate au dus la obtinerea unor foloase necuvenite de catre reprezentantii mai multor societati comerciale care au achizitionat diverse parti ale activului mentionat la valori sub pretul de piata practicat in perioada respectiva", arata DNA.

Tranzactiile cu terenurile fostei cazarmi militare "Ciuperceasca" au fost semnalate inca din anul 2011 intr-un raport al Curtii de Conturi.

Pe langa vanzarea subevaluata a terenurilor fostei unitati militare, Danut Cornea este acuzat ca, in perioada decembrie 2005 - iulie 2008, a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA aproband, in calitate de sef al institutiei, plati pentru investitii care nu aveau niciun temei si nu au adus niciun beneficiu parcului industrial.

Astfel, conform anchetatorilor, Cornea a semnat un contract de servicii, in valoare de 55.112,58 lei, avand ca obiect investitii care nu erau benefice societatii, cu o valoare mai mare decat cea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate si regularitate.

Totodata, Danut Cornea a semnat un contract de lucrari, temei pentru plata sumei de 31.725,22 lei, avand o valoare mai mare decat valoarea prevazuta in buget, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate si regularitate.

Procurorii au descoperit, de asemenea, ca Danut Cornea a semnat un contract de lucrari, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, avand ca obiect investitii la un bun care nu apartinea parcului industrial si nu erau benefice activitatii acestuia, la o valoare mai mare decat cea estimata.

Totodata, Cornea "a angajat societatea la plata unor servicii de consultanta juridica si contabila, in baza a opt contracte si a unui act aditional, documente pe care le-a semnat fara existenta unor referate de necesitate si fara a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fara desfasurarea unei proceduri de achizitie publica. In acest mod societatea a fost pagubita cu suma de 154.857,80 lei, fiind obtinute foloase necuvenite pentru partile contractante", mai arata DNA.

Procurorii au stabilit in acest dosar un prejudiciu total produs in dauna SC Plopeni Industrial Parc S.A de 18.694.990,34 lei, care include prejudiciul cauzat prin vanzarea activului "Ciuperceasca".

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile si asupra unor partilor sociale sau actiuni apartinand celor trei. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Ploiesti.

In 10 decembrie, Florin Anghel, Danut Cornea si Andreea Cosma au fost audiati la DNA Ploiesti in acest dosar. Florin Anghel este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Prahova. El a condus Consiliul Judetean in perioada 2004-2008, iar intre 2008 si 2012 a fost deputat din partea PDL, dar si prim-vicepresedinte al PDL Prahova, organizatie condusa in acea perioada de Roberta Anastase.

In 2012, Florin Anghel s-a retras din viata publica, iar in colegiul in care el a fost deputat a candidat fiul sau, Alexandru Anghel. Acesta nu a fost ales parlamentar, pierzand in favoarea candidatului USL de la acea vreme, deputatul Virgil Guran.
Danut Cornea a fost si consilier judetean PNL, membru in Comisia pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si a libertatilor cetatenilor.

Intr-un raport al Curtii de Conturi Prahova din anul 2010 se arata ca Parcul Industrial Plopeni, la care unic actionar este Consiliul Judetean Prahova, a fost prejudiciat cu suma de 4.874.686 euro, in urma unei tranzactii imobiliare facute in perioada mai-iunie 2008, tranzactie in cadrul careia peste 40 de hectare de teren au fost vandute fara evaluare si fara licitatie.

Conform sursei citate, in anul 2008 Parcul Industrial Plopeni a vandut 402.412 metri patrati de teren, iar pentru vanzarea acestuia Adunarea Generala a Actionarilor "a stabilit si a aprobat pretul de vanzare fara aprobarea acestora si fara a impune organizarea unor licitatii publice".

Potrivit raportului Curtii de Conturi de atunci, terenul care a facut obiectul vanzarii a fost preluat, prin HG nr. 118/206.01.2006, de la Ministerul Apararii Nationale in domeniul public al statului si in administrarea Consiliului Judetean cu valoarea de 15 euro/metru patrat. Inainte de a fi vandut, acest teren a fost evaluat la 1,18 euro pentru un metru patrat, "in conditiile in care terenul nu s-a degradat", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri