Senatorul PSD Radu Oprea, fost prefect al judetului Prahova, a fost trimis in judecata, alaturi de Mihail Stefanescu si firmele Urban Electric si ICIM, pentru evaziune fiscala si complicitate la infractiunea de spalare de bani, prejudiciul produs in acest caz fiind de peste 220.000 de lei, informeaza Mediafax.

Dosarul in care procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) ii acuza pe senatorul Radu Stefan Oprea si pe Mihail Stefanescu, precum si SC ICIM SA si SC Urban Electric SRL de evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani va fi judecat de instanta suprema.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea si Mihail Stefanescu, administratori ai firmelor Urban Electric si ICIM, au ajutat societatile comerciale M. SRL si SSWA SRL, precum si pe reprezentantii legali sau de fapt ai acestora sa deruleze si sa inregistreze operatiuni comerciale nereale, prin punerea la dispozitie de contracte de prestari servicii si lucrari fictive si emiterea de facturi, in baza carora s-au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale fictive.

"Totodata, inculpatii Oprea Radu Stefan (pana in momentul inceperii mandatului de senator) si Stefanescu Mihail, in aceleasi calitati, au dispus si dirijat transferul de sume de bani, cunoscand ca ele provin din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, rezultat al incheierii unor contracte de lucrari si prestari servicii care au permis inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societatilor comerciale pe care le administrau in conturile unor societati cu comportament cu comportament tip «fantoma» cu care doar au simulat operatiuni comerciale, in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor, ca in perioada aprilie - noiembrie 2012, SC Urban Electric SRL a inregistrat in contabilitate cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, respectiv o factura emisa de SC M.C. SRL Ploiesti, in valoare de 228.740 de lei si alte patru facturi emise de SC SSWA SRL Ploiesti, in valoare 357.422 de lei.
Si societatea ICIM SA Ploiesti, in perioada iulie 2010 - noiembrie 2012, a inregistrat in contabilitate cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, respectiv o factura emisa de SC G.C.E. SRL, in valoare de 51.383 de lei, o alta factura emisa de SC B. SRL, in valoare de 666.834 lei si opt facturi emise de SC SSWA SRL, in valoare de 270.834 lei, au mai aratat procurorii in rechizitoriu.

Tot firma ICIM Ploiesti, in perioada septembrie 2009 - noiembrie 2012, ar fi achitat, prin zece bilete si noua ordine de plata diferite, sume catre societati comerciale de tip "fantoma", toate reprezentand transferuri bancare, "cunoscand ca banii provin din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala", sustin procurorii.

"Astfel, din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, in perioada 2011 - 2013, societatile comerciale SC MC SRL Ploiesti, SC SSWA SRL Ploiesti si altele, administrate in fapt si in drept de alte persoane, au simulat operatiuni comerciale cu mai multe societati solvabile, printre care si inculpatele SC ICIM SA si SC Urban Electric SRL, administrate de inculpatii Oprea Radu Stefan si Stefanescu Mihail, in scopul evazionarii bugetului de stat si disimularii rezultatului ilicit pentru albire al produsului infractiunii mijloc, interpunand in schema infractionala mai multe societati comerciale tip «fantoma», administrate in fapt de cetateni sarbi si eleni, cu ajutorul carora sumele de bani au fost transferate de la una la alta, «in cascada», in scopul albirii lor succesive", potrivit rechizitoriului.

Furnizorii nu aveau baza materiala reala pentru sustinerea activitatilor declarate, astfel ca acestea nu functionau la sediile mentionate si nu detineau angajati, operatiunile declarate fiind efectuate pentru a simula operatiuni economice intre societatile respective, scopul final al acestor tranzactii fiind retragerea de catre o persoana imputernicita a sumelor de bani rezultate din aceste circuite bancare, au mai aratat procurorii.

Raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cauza a concluzionat ca prejudiciul cauzat bugetului de stat prin faptele de evaziune fiscala comise este in cuantum de 223.631 de lei.

In septembrie 2014, sediile unor firme care fac parte din grupul Urban, grup de firme care se ocupa in principal cu constructii si al carui cofondator este senatorul PSD Radu Oprea, fost prefect al judetului Prahova, au fost perchezitionate.

Surse judiciare aratau atunci ca dosarul ar avea legatura cu cel de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro in care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu a fost trimis in judecata, alaturi de peste 20 de persoane, administratori de firme si apropiati ai conducerii PSD Prahova, dar si persoane juridice, respectiv firme care au contracte cu autoritatile locale din Prahova.

Radu Stefan Oprea este senator la primul mandat si a fost prefectul judetului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la constructii la reparatii electrice si consultanta. In declaratiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat ca detine parti sociale sau a acordat imprumuturi mai multor firme, printre care si unele din grupul Urban.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri