"Dispozitiile din Codul Penal in vigoare prevad in mod expres ca, liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat fractia(…)a indeplinit integral obligatiile civile. Considerate a fi mai severe aceste conditii, nu sunt aplicate de catre unele instante, nici in situatia in care condamnarea definitiva s-a dispus prin aplicarea dispozitiilor din noul cod penal, care la momentul condamnarii reprezentau legea penala mai favorabila. Asa fiind, in astfel de situatii, dispozitiile Curtii Constitutionale privind aplicarea globala a legii penale mai favorabile, nu se mai regasesc", se arata intr-o adresa a procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi, care a fost transmisa vineri Parchetului de pe langa ICCJ, conform Mediafax.

Directia Nationala Anticoruptie solicita ca eliberarile conditionate sa nu se mai faca daca persoana condamnata nu a achitat intreg prejudiciul din dosar.

"Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati daca problema de drept a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si justifica sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca printr-o decizie obligatorie, sa stabileasca modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale" se mai arata in adresa DNA.

Sursa foto: AVN Photo Lab / Shutterstock