Premierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la cazul secretarului de stat Gelu Diaconu, urmarit penal pentru inselaciune, ca daca a gresit va fi inlocuit, adaugand ironic: "Imi dau seama ca este urmarit foarte bine daca de zece ani il tot urmaresc si l-au prins in timpul Guvernului din 2012", informeaza Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Craiova, ca secretarul de stat in Ministerul Economiei Gelu Diaconu va fi schimbat din functie daca se dovedeste ca a gresit.

"Nu cunosteam cazul. Am vazut la Realitatea TV ca este urmarit din 2002 si imi dau seama ca e urmarit foarte bine, daca de 10 ani il tot urmaresc si l-au prins in timpul Guvernului din 2012. Totusi, este o diferenta de 10 ani si guvernele s-au mai schimbat, consider ca este un lucru de zambit putin. Totusi, daca a gresit il voi schimba si din functie. Apreciez vigilenta faptului ca l-ati descoperit ca in anul 2002 a avut o problema. Acum, daca cineva a trecut pe rosu acum 10 ani... Cand ii prindeti pe cei din anii '50 sa imi ziceti si mie", a declarat Victor Ponta.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei Gelu Diaconu e urmarit penal din 2011 pentru inselaciune si abuz in serviciu, fiind acuzat ca in 1996, in calitate de director al Bankcoop Neamt, ar fi falsificat un contract de credit, Parchetul ICCJ analizand in prezent posibilitatea preluarii dosarului.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie analizeaza posibilitatea preluarii dosarului aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, in care procurorii efectueaza cercetari fata de numitul Diaconu Gelu Stefan, in prezent secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. In cauza, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi au dispus, la data de 20.04.2011, inceperea urmaririi penale fata de invinuitul Diaconu Gelu Stefan sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, precum si impotriva invinuitilor Pascal Valentin, Coroama Dumitru Corneliu si Anitei (Pascal) Brandusa Elena sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave", se arata intr-un comunicat al Parchetului ICCJ.

Potrivit documentului, din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca Gelu Diaconu, in calitate de director al Bankcoop - Sucursala Neamt, impreuna cu trei salariati ai bancii, care sunt si ei invinuiti in dosar, au falsificat un contract de credit incheiat in octombrie 1996, intre acestia si partea vatamata B.I.C., ca reprezentant al unei societati comerciale, "prin subsituirea (scriptica) garantiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de imprumut, in sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, in categoria garantiilor". In conditiile in care creditul contractat de societate nu a fost achitat, banca a trecut la executarea garantiilor.

La randul sau, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, Carmina Pascal, a declarat ca actiunea impotriva lui Diaconu a inceput in urma unei plangeri depuse in 2002, prejudiciul calculat la vremea respectiva ridicandu-se la aproximativ 100.000 de dolari.

"In anul 2002, o persoana a facut plangere penala impotriva mai multor angajati ai Bankcoop Neamt, printre care si Stefan Diaconu. Tot in 2002, Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a dat solutia de neincepere a urmaririi penale. In 2010, partea vatamata a facut plangere la solutie, care i-a fost respinsa. Ulterior, persoana respectiva s-a adresat instantei, care a dispus reluarea cercetarilor. In aprilie 2011, Parchetul a decis inceperea urmaririi penale", a declarat prim-procurorul Carmina Pascal.

Gelu Stefan Diaconu, presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor in Guvernul Tariceanu, a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei in 10 iulie, prin decizie semnata de premierul Victor Ponta.

Gelu Stefan Diaconu a lucrat, in perioada aprilie 1997-februarie 2001, ca director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, iar ulterior a ocupat un post de director general adjunct al Directiei de solutionare a contestatiilor din Ministerul Finantelor.
In februarie 2005, el a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale a Vamilor de premierul Tariceanu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri