Vanzarea neautorizata a medicamentelor in mediul online, sanctionata cu amenzi de 10.000-20.000 lei

Vanzarea medicamentelor in mediul online se poate face numai de catre farmaciile autorizate, nerespectarea prevederilor legale predepsindu-se cu amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat, marti, de Comisia pentru sanatate a Camerei Deputatilor.

Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 266/2008 privind modul in care functioneaza farmaciile si cum se vand medicamentele permite vanzarea medicamentelor in mediul online numai de catre farmaciile autorizate in conditiile acestei legi si interzicerea comercializarii necontrolate a medicamentelor, conform Mediafax.

"Vanzarea si eliberarea prin intermediul serviciilor societatii informationale a medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala este permisa numai in cazul farmaciilor comunitate si a drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, prin ordin al ministrului Sanatatii", potrivit proiectului de lege aprobat de deputatii din Comisia pentru sanatate..

Inspectia de supraveghere si interzicerea comertului cu medicamente in mediul online de catre structuriile neautorizate ar urma sa fie efectuata de structurile existente in cadrul Ministerului Sanatatii.

In cazul in care organele de inspectie constata abateri de la prevederile prezentei legi prin comercializarea medicamentelor in mediul online, acesta vor dispune aplicarea contraventiilor dar si suspendarea activitatii precum si instiintarea organelor de cercetare abilitate.
Potrivit actului normativ, comercializarea medicamentelor prin intermediul unor site-uri care nu apartin unitatilor farmaceutice autorizate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei, precum si cu suspendarea site-urilor.

De asemenea, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 de lei la 50.000 de lei si inchiderea farmaciei respectiv a drogheriei: functionarea unei farmacii sau a unei drogherii fara autorizatie de functionare emisa de Ministerul Sanatatii, detinerea sau eliberarea in drogherii a unor medicamente a caror detinere sau eliberare sunt interzise in drogherie, vanzarea si eliberarea prin intermediul serviciilor societatii informationale a medicamentelor care se acorda fara prescriptie medicala de catre unitatile farmaceutice neautorizate de Ministerrul Sanatatii in acest scop, potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativa a fost repinsa de Senat, Camera Deputatiilor fiind for decizional.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri