Senatorii au votat cu 7 voturi "pentru" excluderea creditelor din programul Prima Casa si 8 voturi "impotriva". Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a pledat anterior, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea programului Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata, conform Mediafax.

"Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util", a spus Jiru

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a facut referire la cererea de reexaminare transmisa de presedintele Romaniei, care ridica explicit chestiunea programului Prima Casa, mentionand ca programul este desfiintat, in actuala formulare a legii.

Potrivit datelor prezentate de viceguvernatorul bancii centrale Liviu Voinea, creditele Prima Casa au fost acordate unui numar de 159.106 de clienti, care au o rata de neperformanta de 0,04%, el considerand ca acest aspect reprezinta un argument solid pentru a nu-i avea cuprinsi in legea darii in plata.

"Daca Parlamentul anuleaza garantia pe care tot Parlamentul a introdus-o, duce Romania in faliment de stat, ultima orara a facut-o Ceausescu in 1981", a spus Olteanu.

Citeste si:

Voinea a mentionat totodata ca statul roman va pierde procesele care vor fi intentate de catre clienti si se va crea deficit bugetar.
"Creditarea ipotecara este sustinuta in proportie de 91% de creditele Prima Casa. Daca este eliminat programul, creditarea din Romania va avea de suferit si va exista un impact si asupra industriei constructiilor", a punctat Voinea.

Initiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a explicat senatorilor ca statul garanteaza creditele in proportie de 50%, iar dupa ce statul va plati bancilor se va indrepta ulterior prin ANAF impotriva debitorilor pentru a-si recupera banii.

"Ce se intampla daca peste 10 ani omul isi pierde locul de munca si nu mai poate plati? Statul va plati bancii, iar banca este linistita. Numai ca statul se va indrepta prin ANAF ca sa-si recupereze banii, cetateanul poate fi urmarit pe venituri pentru partea statului. In schimb, unuia care a luat un credit normal i se va stinge datoria, ceea ce inseamna ca au parte de tratament inegal", a spus Zamfir.

Senatorii au votat in final sa nu excluda programul Prima Casa din lege, dupa ce au intervenit si consumatorii, clienti ai bancilor, care au subliniat ca se simt discriminati in aceasta situatie.

Sursa foto: AVN Photo Lab / Shutterstock