Programul Prima Casa a ramas "in viata" pentru ca a aparut Legea darii in plata, altfel programul imobiliar social disparea anul acesta, a declarat sambata seful Directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu.

”E foarte probabil ca programul Prima Casa sa fi disparut, din cauza ca in mod natural disparea. Conditiile de pe piata bancara erau din ce in ce mai aproape de conditiile din Prima casa, uneori chiar unele banci ajunsesera la conditii mai avantajoase decat cele din Prima casa si lucrurile mergeau catre o disparitie a nevoii de acest sprijin care, evident, este intr-un fel usor neconcurential”, a explicat Eugen Radulescu, intr-o conferinta de presa la Sinaia, potrivit News.ro.

Interventia statului in activitatea de creditare e ”un pic neconcurentiala”, afirma Eugen Radulescu. Oficialul BNR a punctat ca programul guvernamental este in crestere. "Deocamdata, revenirea la un volum al creditarii care sa se apropie macar de cel care fusese anterior Legii darii in plata e foarte mic, chiar daca bancile mai reduc din presiunea pe care au avut-o”, spune Eugen Radulescu.

El subliniaza ca imprumuturile din prezent sunt acordate pe durate mai scurte si cu avansuri care nu coboara sub 20%. La randul sau, vicepresedintele executiv al BCR pentru retail si private banking, Dana Demetrian, spune ca in Romania ar fi nevoie de peste un million de locuinte astfel incat populatia sa traiasca decent. ”Traim intr-o tara in care statutul romanilor este foarte jos”, a spus reprezentantul BCR, prezent la eveniment.

Ministerul Finantelor a propus suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa cu 500 milioane lei in acest an, dar si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii din strainatate in plafonul general de garantare a creditelor. Bancile vor putea acorda credite de 1 miliard de lei din suma alocata suplimentar pentru garantii, avand in vedere ca statul garanteaza doar jumatate din valoarea creditului.

Finantele au in vedere si elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si aflata in consultare publica. Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani.

Pana in prezent, 195.905 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garantii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata. In primele sapte luni, statul a acordat prin programul Prima Casa 23.515 de garantii - adica 12% din numarul total de la lansarea programului -, in valoare de 2,16 miliarde de lei.

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard. Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel putin 15% la cele mai multe credite imobiliare standard.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri