Peste 86% din dosarele inregistrate de DNA in 2015 sunt bazate pe sesizari ale unor persoane fizice si ale unor institutii publice. Anchetele deschise in urma denunturilor arata ca motivul cel mai frecvent pentru care coruptii ajung sa faca acte de coruptie este legat de circumstantele atenuante de care pot beneficia in cazul propriilor fapte, conform Adevarul.

Razbunarea este o alta situatie din care procurorii anticoruptie au numai de castigat. Un alt motiv, laudabil de aceasta data, dar mai rar este cel al simtului civic, aceste sesizari fiind facute, desigur, de cetatenii iritati de autoritatile corupte.

Denuntul urmat de recunoasterea faptei

Cei mai multi „colaboratori“ ai procurorilor DNA sunt chiar cei pusi sub acuzare pentru fapte de coruptie. De obicei, cand isi dau seama ca nu mai au nicio sansa sa scape de inchisoare, aceste personaje aleg sa faca denunturi cu privire la alte fapte de coruptie despre care stiu, dupa care trec la faza a doua si recunosc invinuirile ce le sunt aduse. Cel mai recent astfel de caz este al fostului presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu (ex PSD) care a recunoscut, saptamana trecuta, in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti ca a primit spaga de la Gabriel Surdu.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: tankist276 / Shutterstock