Functia de procuror general al Romaniei a ramas vacanta din 2 februarie, dupa ce Tiberiu Nitu a demisionat, fiind urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasarile in coloana oficiala. Conducerea Ministerului Public este asigurata in prezent interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, conform News.ro

Augustin Lazar este seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, iar in aprilie a fost propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei.

Cum arata CV-ul lui Augustin Lazar

Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Lazar a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Anterior, ca procuror sef la sectia anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, Lazar a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii, a precizat MJ.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Sursa foto: Mediafax Foto