Klaus Iohannis a promulgat pachetul de legi privind achizitiile publice

Pachetul de legi privind achizitiile publice a fost promulgat de catre presedintele Klaus Iohannis, conform declaratiilor acestuia.

”Avem un pachet de patru legi care reglementeaza achizitiile publice, care a fost recent aprobat in Parlament si azi am promulgat aceste patru legi”, a anuntat presedintele intr-o declaratie la Cotroceni, conform News.ro

El a precizat ca este vorba despre Legea privind achizitiile publice, Legea privind achizitiile sectoriale, Legea privind concesiunile de lucrari si de servicii, care transpun trei directe europene, si Legea privind remediile si caile de atac in achizitiile publice.

"Avand acum un sistem de evaluare a achizitiilor mai complex un pic, dar care combina elementul pretului cu cel de calitate este o chestiune care o gasesc buna. Trebuie sa apreciez pozitiv faptul ca Parlamentul a inteles importanta acestui pachet de acte normative", a spus presedintele.

Klaus Iohannis a afirmat si ca este de apreciat "viteza" cu care Parlamentul a adoptat acest pachet, in doar 6 luni. "Este o viteza notabila pentru Parlamentului nostru", a comentat seful statului.

In 10 mai, Camera Deputatilor a aprobat cele patru legi privind achizitiile publice desi, in cursul diminetii, era luata in calcul amanarea votului final din plen, la sedinta participand premierul Dacian Ciolos si mai multi membri ai Cabinetului sau.

Pachetul legislativ include o noua lege a achizitiilor publice, care vizeaza reducerea costurilor achizitiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" in criteriile de atribuire. In acest fel, statul tine cont de costul total pentru tot ciclul de viata al produsului sau serviciului cumparat.

Prin noua lege, autoritatile statului vor putea sa cumpere direct, fara licitatii, produse sau servicii cu o valoare fara TVA mai mica de 66.259 lei si lucrari cu o valoare de cel mult 265.038 lei fara TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta si a fost trimis Parlamentului in octombrie 2015, iar in luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

Sursa foto: NuOilSuwannar / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Legea privind darea în plată a unor imobile, promulgată de președintele Iohannis
Setari Cookie-uri