Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, joi, la noua ani de inchisoare cu executare in dosarul „Baneasa”. Sentinta nu este irevocabila, poate fi atacata in apel, conform Digi24.

Curtea de Apel Bucuresti a dat joi decizia in dosarul “Ferma Baneasa”, in care au fost judecati omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu, fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice, Nicolae Alecu si alti noua inculpati. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform News.ro

Judecatorii Curtii de Apel l-au condamnat la noua ani de inchisoare cu executare pe Puiu Popoviciu, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, precum si dare de mita si la sase ani de inchisoare cu executare pe Nicolae Alecu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Si o mare parte dintre ceilalti inculpati au primit pedepse cu executare.

Andrei Bejenaru a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, in timp ce Stefan Diaconescu, secretar stiintific si rector in cadrul USAMV Bucuresti,la data comiterii faptelor, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Totodata, Cornel Ilie Serban, fost sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MAI a primit doi ani si sase luni cu executare, in timp ce Petru Pitcovici, fost sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a fost condamnat la doi ani de detentie, iar Mihai Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, la un an de inchisoare.

Ioan Todiras, fost viceprimar al Primariei Sectorului 1, a fost condamnat si el la un an de inchisoare cu executare. Lizeta Minea, fost secretar al Primariei sector 1, a primit doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii

De asemenea, Gheorghe Petrulian, fost sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/200 a fost condamnat tot la doi ani cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Prin aceeasi decizie a instantei au mai fost confiscate in folosul statului o sticka de whisky JB Rose de trei litri si o sticla de doi litri de palinca.

Procurorii DNA au cerut pe 30 mai, la ultimul termen din dosarul “Ferma Baneasa”, condamnarea omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu la 14 ani de inchisoare si a lui Niculae Alecu, fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice, la 12 ani de inchisoare, precum si pedepse orientate spre maximul prevazut de lege pentru toti ceilalti inculpati, in timp ce avocatii au solicitat anularea interceptarilor din aceasta cauza.
Dosarul “Ferma Baneasa” se judeca din decembrie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu si fostii sefi de la DIPI si DGA Cornel Serban si Petru Pitcovici au fost trimisi atunci in judecata, alaturi de alte opt persoane, pentru fapte de coruptie in legatura cu tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti.

Procurorii au stabilit ca prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsa USAMV Bucuresti se ridica la suma de 619.472.218 lei.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale", a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de Popoviciu.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", au scris procurorii in rechizitoriu.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri