Incepand din anul 2014, in Harghita au fost adoptate de catre consiliile locale 42 de hotarari prin care a fost aprobat memorandumul initiat de Consiliul National Secuiesc (CNS) privind infiintarea regiunii administrative Tinutul Secuiesc cu statut autonom, toate fiind atacate de Prefectura in instanta de contencios administrativ si anulate definitiv de Curtea de Apel Targu Mures, informeaza News.ro.

Prefectul judetului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, vineri, presei ca acestea ”au incalcat legile si Constitutia”, fiind considerate de instanta ”ilegale, intrucat teritoriul tarii este organizat administrativ in comune, orase si judete”, orice reorganizare administrativ-teritoriala nefiind posibila decat prin revizuirea legii fundamentale a tarii.

Cat priveste solicitarea recunoasterii limbii maghiare ca limba oficiala, magistratii au considerat ca aceasta este neconstitutionala, din moment ce in articolul 13 din Constitutie se precizeaza ca in Romania limba oficiala este limba romana.

”Este clar ca orice astfel de demers viitor va avea aceeasi soarta, existand deja autoritate de lucru judecat. De aceea, luand in considerare prerogativele conferite de Constitutie si de lege, respectiv atributul de garant al respectarii legii la nivelul judetului, actiunile mele vor viza si in continuare o pozitionare corecta, pe coordonatele si in perimetrul intereselor generale in profil teritorial ale Guvernului si statului roman”, a declarat prefectul judetului Harghita.

Citeste si:

Statisticile Prefecturii arata ca din cele 42 de memorandumuri atacate in contencios administrativ, trei au fost aprobate prin hotararile consiliilor municipale Miercurea Ciuc, Gheorgheni si Odorheiu Secuiesc, alte trei apartin consiliilor orasenesti Cristuru Secuiesc, Baile Tusnad si Vlahita, restul fiind hotarari ale consiliilor locale din comunele harghitene. Toate acestea au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Targu Mures.
In februarie 2014, CNS a cerut celor 153 de consilii locale din secuime sa adopte cate o hotarare in care sa solicite crearea regiunii administrative Tinutul Secuiesc cu statut autonom, decizii care sa fie trimise apoi inclusiv forurilor internationale.

Potrivit proiectului de hotarare pe care CNS il propunea spre aprobare consiliilor locale, acestea urmau sa solicite Parlamentului si Guvernului sa respecte toate angajamentele internationale ale Romaniei adoptate in domeniul protectiei minoritatile nationale.

De asemenea, in proiectul pe care CNS il propunea spre aprobare consiliilor locale se solicita ca in unitatile teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste zece la suta, limba acesteia sa fie recunoscuta ca limba oficiala, avand acelasi statut ca limba oficiala a statului.

Sursa foto: AGERPRES FOTO