Legislatia este discriminatorie, fapt neconstitutional, pentru ca ofera tratament diferit pentru cetatenii care sunt aflati intr-o casatorie heterosexuala si pentru cei aflati intr-o casatorie homosexuala, discriminarea fiind facuta pe baza orientarii sexuale, care este un criteriu aparat de catre CEDO, conform News.ro

"Avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viata privata si familie, pe baza unui criteriu aparat de lege, orientarea sexuala, iar diferentierea rezulta din comparatia a doua categorii de persoane: cuplurile heterosexuale casatorite in Belgia si cuplurile homosexuale casatorite tot in Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale casatoriilor deja incheiate, celorlalti nu", a spus Iustina Ionescu.

Avocatul spune ca nu exista o justificare obiectiva a interdictiei de recunoastere a casatoriilor homosexuale incheiate in afara tarii, ci este vorba despre o "prejudecata", inclusiv statul, in cursul procesului, transmitand ca "societatea romaneasca nu este pregatita" pentru o astfel de masura.
Iustina Ionescu spune ca argumentele Guvernului, de opozitie fata de modificarea Codului civil, nu pot fi sustinute, avand in vedere ca Executivul a transmis ca recunoasterea casatoriei intre homosexuali tine de "ordinea publica".

"Cei doi au facut aceeasi alegere de stabilitate ca si cuplurile heterosexuale, o alegere respectabila si morala", a sustinut avocatul.

Ea a dat ca exemplu un caz judecat de CEDO privind un cetatean rus, in care s-a decis ca, in cazurile de diferentiere de tratament bazata pe orientarea sexuala, "marja de apreciere a statului este mica" cu privire la moralitate si respectabilitate.

Citeste si:

"Justificarea ca interdictia tine de apararea ordinii publice este mult prea generala", a afirmat avocatul.

In incheiere, Iustina Ionescu a afirmat ca legislatia romaneasca ii face pe unii cetateni sa plece din tara, pentru a putea sa isi intemeieze familii. "Aceasta nerecunoastere (a casatoriilor homosexuale - n.r.) nu trece testul constitutional. Singurele argumente sunt prejudecatile care persista in societate", a spus ea.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock