Declaratia 394 este folosita pentru a transmite catre ANAF toate vanzarile si cumpararile unui agent economic platitor de TVA.

"Aceste modificari au survenit in urma dialogului permanent dintre ANAF si mediul de afaceri. Pe perioada testarii, au fost semnalate din partea mai multor contribuabili/asociatii profesionale aspecte referitoare la modalitatea de completare si declarare a datelor din formularul 394 aprobat prin ordinele mentionate, solicitandu-se introducerea cotei de TVA de 19% (pentru corectii, regularizari din perioadele anterioare), eliminarea evidentierii in mod distinct a livrarilor/achizitiilor de telefoane mobile, microprocesoare, console de jocuri, tablete PC si laptopuri daca valoarea bunurilor livrate, exclusiv TVA, inscrise intr-o factura este mai mica de 22.500 lei, datorita costurilor suplimentare generate la nivelul contribuabililor", potrivit unui comunicat al ANAF.

De asemenea, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri, in vederea simplificarii declaratiei 394, au fost efectuate urmatoarele modificari:

  • eliminarea cerintei de a completa operatiunile cu regim special de catre persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare;
  • eliminarea cerintei de a completa TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica taxarea inversa si mentinerea acesteia numai in cazul achizitiilor.

La sfarsitul lunii mai 2016, pe site-ul ANAF a fost publicat formularul electronic al noii declaratii 394, acesta fiind disponibil contribuabililor in vederea testarii.