Daniel Horodniceanu, procurorul-sef al DIICOT, a declarat ca "pana la aceasta ora, se confirma un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici "in cazul materialului in care mai multi barbati inarmati incearca sa vanda arme ziaristilor de la Sky News. El a adaugat ca persoanele mascate au fost identificate si vor fi audiate la sediul central al DIICOT.

Ancheta autoritatilor romane in cazul barbatilor mascati care au incercat sa vanda arme unor jurnalisti britanici arata un scenariu pus la punct de ziaristii de la Sky News, a declarat, miercuri, procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, conform News.

”Pana la aceasta ora, se confirma un scenariu care a fost pus la cale de catre jurnalistii britanici”, a declarat Horodniceanu.
Persoanele mascate care apar in filmare au fost identificate, iar armele pe care le tranzactionau au fost gasite, in urma unor perchezitii in judetele Mures si Bistrita-Nasaud, a mai precizat procurorul-sef al DIICOT.

Raspunzand unei intrebari adresate de catre jurnalisti, Horodniceanu a declarat ca in acest caz a fost deja inceputa urmarirea penala fata de persoanele vizate. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa materialul difuzat de jurnalistii britanici de la Sky News, iar miercuri au facut sapte perchezitii, in judetele Mures si Bistrita-Nasaud.

Patru persoane care apar in materialul jurnalistilor Sky News urmeaza sa fie duse, din Targu Mures, la sediul DIICOT central din Bucuresti pentru a fi audiate. Barbatul care a intermediat intalnirea cu jurnalistii de la Sky News este deja audiat la DIICOT, sursele judiciare precizand ca acesta se numeste Aurelian Mihai Szanto si, in declaratiile date in fata anchetatorilor, ar fi recunoscut faptele.

Procurorii au date ca jurnalistii englezi i-au platit pe romani

Procurorii au date ca jurnalistii englezi stiau ca este o inscenare si i-au platit pe romani sa se lase filmati. Surse din Politie au declarat, pentru News.ro, ca barbatii cu cagule care apar in materialul jurnalistilor de la Sky News au fost identificati si anchetatorii au stabilit ca acestia detin arme legal. Cand s-au intalnit cu jurnalistii britanici, cei trei le-au prezentat armele pe care ei le detineau.

Potrivit surselor citate, inainte de filmare, jurnalistii britanici le-ar fi spus celor trei romani cum sa se imbrace si ce sa spuna cand sunt intrebati despre “traficul de arme din Romania”.Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, intrebat despre imaginile transmise de jurnalistii britanici, ca nu este exclusa o tentativa de discreditare, pentru ca, din ce a vazut, ca nespecialist, poate sa spuna ca acele arme nu erau de razboi, ci de vanatoare, iar filmarea unor traficanti pare greu de crezut.

“Este de invidiat norocul unor jurnalisti care filmeaza cu camera in fata trei traficanti mascati, despre care spun ca le-au preluat telefoanele si le-au incuiat in masina, desi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu. Ulterior, Politia Romana a anuntat ca armele din imaginile prezentate de jurnalistii de la Sky News sunt de vanatoare si pot fi detinute legal in tara noastra de catre vanatori, colectionari, precum si de personalul silvic.

Televiziunea britanica Sky News a transmis sambata o ancheta jurnalistica despre care a spus ca a fost filmata in Romania, realizata de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

"Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (…). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu facea nicio distinctie”, au scris jurnalistii de la Sky News.

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri