Instanta suprema a decis, definitiv, prelungirea masurii de arestare preventiva pentru cei trei romani care apar in reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme. Cu o saptamana in urma, Curtea de Apel Bucuresti hotarase ca Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pot fi cercetati sub control judiciar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventiva, de pe 11 septembrie pana pe 10 octombrie, in cazul celor trei romani care apar in reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme.

Decizia ICCJ vine dupa ce, cu o saptamana in urma, Curtea de Apel Bucuresti hotarase ca Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pot fi cercetati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Instanta suprema a mai respins si pe 23 august contestatiile la masura arestului preventiv, facute de cei trei barbati acuzati ca au fost complicii jurnalistilor de la Sky News in transmiterea de informatii false, scrie News.ro.

Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost pusi sub acuzare de DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a hotarat arestarea preventiva arata, in motivarea deciziei, ca ”nu se pot retine sustinerile apararii”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics nu pot invoca “naivitatea si convingerea sincera a participarii intr-un film, in contextul in care toata modalitatea de desfasurare a filmarii “le putea crea macar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.

Magistratul mentioneaza ca acestia au acceptat cu usurinta "rolurile atribuite”, desi nu sunt actori, si nu au discutat sau intrebat despre vreun contract care sa consemneze derularea evenimentelor nici atunci cand li s-a cerut sa poarte cagule, sa vorbeasca intr-un anumit limbaj si sa prezinte "arme adevarate”. Aceasta derulare de scene ar fi trebuit sa atraga atentia oricarei persoane "cu un grad normal de instructie” asupra consecintelor, in conditiile in care in film se vorbeste despre trafic de arme, iar complicii jurnalistilor de la Sky News spuneau "ca sunt dispusi contra unor sume de bani sa vanda arme oricui plateste, inclusiv teroristilor”.

Mai mult, magistratul arata ca nici dupa ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau intelege ca armele de vanatoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de razboi, cei trei complici nu i-au denuntat pe jurnalistii britanici.

Magistratul a aratat ca datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, "au pus in pericol securitatea nationala”.

Instanta a apreciat ca "toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

”In lipsa unei reactii proportionale din partea statului, asa-zisa fapta de trafic de armament prezentata de postul de televiziune si la care au actionat in calitate de complici cei trei inculpati ar fi ramas in atentia opiniei publice, nationale si internationale, asa cum s-a dorit initial, prezentand astfel o imagine total distorsionata, imaginara si de natura a discredita imaginea Romaniei, dar si a statului, in particular”, mai arata judecatorul in motivare.

Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Televiziunea britanica Sky News a difuzat, in 7 august, un reportaj despre care a spus ca a fost filmat in Romania, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, in care presupusi traficanti le prezinta jurnalistilor arme pe care ar fi intentionat sa le vanda.

"Nu exista nici un subterfugiu. Stiau ca suntem o organizatie de presa care vrea sa ilustreze ca obtinerea unei arme este relativ usoara si credeau ca le vom cumpara (…). Ideea este ca nu le pasa cine suntem, atat timp cat eram dispusi sa platim. Pe parcursul intalnirii, au spus clar ca vor vinde oricui: spargator de banci, criminal in masa sau terorist, nu faceau nicio distinctie”, au scris jurnalistii de la Sky News.

Acestia sustin ca s-au intalnit cu traficantii pe o sosea, dupa care i-au urmat intr-o padure unde nu era semnal de la telefon, inainte de a opri pe o pajiste. Doi barbati le-au cerut apoi jurnalistilor sa coboare, i-au perchezitionat, le-au verificat echipamentele si le-au incuiat telefoanele mobile in masina, luandu-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, aratandu-le ce tipuri de arme au de vanzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurari reporterilor ca pot oferi mii de astfel de arme, dar si munitie pentru ele.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in urma acestui reportaj, afirmand ca a fost un scenariu pus la cale de catre jurnalistii britanici.

Sursa foto: specnaz/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri