Romania se afla undeva la mijlocul clasamentului UE in functie de numarul total de dosare, altele decat cele penale, aflate pe rol, raportat la populatie. In jurul Romaniei sunt, insa, si tari mai linistite, precum Bulgaria, unde in derulare exista doar un proces la 100 de locuitori. Pe locuri de frunte in UE Romania se situeaza la procentajul judecatorilor femei si, in mod surprinzator, la imbunatatirea eficientei instantelor in ultimii ani, potrivit coordonatorului departamentului de rezolvarea disputelor din cadrul PeliFilip, Catalin Alexandru.

"Mult timp am crezut, pornind de la experienta personala, ca Romania nu este nici prea conflictuala, nici excesiv de pasnica. Mi-am imaginat ca ar fi dificil sa gasim vreo arie in care Romania sa exceleze in raport cu alte state si ca, dimpotriva, putem gasi usor zone, precum eficienta instantelor, in care suntem in urma celorlalte tari europene. M-am bucurat sa aflu insa, rasfoind datele statistice, nu numai ca am avut in mare parte dreptate, dar si ca imaginea pe care o picteaza cifrele este mai optimista decat cea pe care mi-o revela intuitia", afirma Catalin Alexandru, partener la firma de avocatura.

Potrivit datelor statistice ale Comisiei Europene, in functie de numarul total de dosare - altele decat penale - aflate pe rolul instantelor si raportandu-l la populatie, Romania se afla undeva la mijlocul clasamentului statelor europene, cu o medie care a oscilat intre 3,1 si 3,7 dosare la 100 de locuitori in perioada 2010-2014. In aceeasi perioada, state ca Suedia sau Bulgaria au navigat prin ape mai linistite, osciland in jurul valorii de 1 dosar la 100 de locuitori, in vreme ce sistemul judiciar din alte state - Slovenia (intre 12 si 19 dosare), Croatia (intre 8,4 si 10 dosare) sau Italia (intre 7,4 si 8,1 dosare) - a fost sensibil mai incarcat.

Tendinta in UE pare sa fie de scadere a numarului total de dosare noi, iar Romania nu face nota discordanta, a declarat avocatul. A crescut, insa semnificativ numarul de litigii civile si comerciale.

"Spre deosebire insa de celelalte state membre, unde diferentele sunt mai putin pronuntate, Romania cunoaste variatii extreme in functie de materia la care ne uitam. Pe de o parte, numarul de litigii noi civile si comerciale a crescut semnificativ (cu peste 36% in 2014 fata de 2010 si peste 64% in 2014 fata de 2013), pe de alta parte, numarul de litigii noi administrative a scazut considerabil (cu peste 25% in 2014 fata de 2010 si peste 64% in 2014 fata de 2013)", a spus Catalin Alexandru.

Statisticile UE arata ca, in 2014, raportat la populatie, Romania a inregistrat cel mai mare numar de litigii noi civile si comerciale din intreaga UE. Variatii importante au cunoscut si dosarele necontencioase de carte funciara, care au crescut cu peste 186% in 2014 fata de 2010 si peste 205% in 2014 fata de 2013.

De asemenea, numarul de judecatori este, in cifre absolute, unul ridicat (locul 5 in UE), insa si Romania este unul dintre cele mai mari state membre. In functie de numarul de judecatori raportat la populatie, Romania se afla pe locul 13, cu 21 de judecatori la 100.000 de locuitori in 2014.

Justitia din Romania este dominata de femei. Eficienta? In crestere

"O statistica interesanta plaseaza Romania printre primele locuri in ceea ce priveste proportia de femei judecator - peste 73% la nivelul tuturor instantelor - si chiar pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste proportia la instanta suprema (84% in 2014)”, afirma avocatul.

In timp ce numarul de dosare nu-i face pe romani remarcati in UE, eficienta instantelor s-a imbunatatit considerabil in ultimii ani.

"In 2013 si 2014, numarul de litigii solutionate l-a depasit considerabil pe cel al litigiilor nou inregistrate, raportul dintre cele doua valori plasand Romania pe locul 2 in Uniunea Europeana (dupa Luxemburg). In materie administrativa, Romania ocupa locul 1 in Uniune, iar in materie civila si comerciala, locul 6 (dupa Italia, Slovenia, Croatia, Grecia si Lituania)", noteaza partenerul PeliFilip.

Dupa criteriul duratei de solutionare a litigiilor in prima instanta, Romania se situeaza pe primele locuri in materie civila si comerciala (fiind depasita doar de Lituania, Luxemburg, Letonia, Austria, Olanda si Ungaria) si in prima jumatate a statelor europene in materie administrativa.

In schimb, suntem in coada clasamentului, intrecuti doar de Grecia si Slovacia, in ceea ce priveste durata insolventelor, in medie de 3,3 ani, fara imbunatatiri in perioada 2010-2014.

Numarul avocatilor este relativ mic, daca il raportam la populatie (locul 18 in Uniunea Europeana, cu 104 avocati la 100.000 de locuitori in 2014), iar majoritatea lor profeseaza si in domeniul rezolvarii disputelor.

"Desi segmentul avocaturii de litigii este mai atomizat decat cel al avocaturii de consultanta, se observa si aici un efect tip Pareto - majoritatea litigiilor cu valoare (sau miza) mare sunt gestionate de un numar redus de case de avocatura, care au experienta si resursele necesare pentru a face fata oricand oricarei provocari", potrivit avocatului.

Sursa foto: Sursa Foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri