Autoritatea Vamala, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dispune in premiera de doua echipe mobile canine care pot depista numerarul ascuns, pe langa mai clasicele abilitati de a gasi tigarete ilegale sau droguri. Toate cele 43 de echipe mobile canine ale Vamii au incheiat recent un antrenament periodic de intretinere, in perspectiva unor actiuni ample de combatere a traficului cu tigarete, organizate in colaborare cu vamile tarilor vecine.

"Vom continua eforturile de combatere a evaziunii fiscale, pentru a crea un mediu economic corect si echitabil pentru toti contribuabilii. In acest sens, salutam planul de masuri al Autoritatii Vamale, in vederea combaterii traficului cu produse accizabile si in special cu tigarete, a caror comercializare ilegala aduce prejudicii importante bugetului de stat", a declarat presedintele ANAF, Dragos Doros.

Reoperationalizarea echipelor canine face parte dintr-un plan amplu de masuri, care vizeaza combaterea comertului ilegal cu tigarete si a traficului cu droguri, a declarat vicepresedinte ANAF si coordonator al Autoritatii Vamale, Dorel Fronea.

"Pentru a deveni un actor principal in domeniul securizarii frontierelor, a protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene in aceasta parte a continentului si pentru a ne majora semnificativ contributia la indeplinirea obiectivului comun, de crestere a veniturilor la buget, vom intensifica dialogul si colaborarea fructuoasa cu autoritatile vamale din tarile vecine, cu institutiile interne si internationale de aplicare a legii, precum si cu mediul de afaceri. In acelasi timp, vom continua actiunile de combatere a gruparilor infractionale organizate si a fraudelor vamale. Totodata, pe langa reoperationalizarea echipelor canine, vom continua perfectionarea profesionala a lucratorilor vamali, precum si procesul de modernizare a echipamentelor utilizate si a procedurilor de lucru", a afirmat Dorel Fronea.

In punctele vamale din Romania sunt active 43 echipe canine mobile, dintre care 31 sunt dedicate detectarii tigaretelor ilegale, 10 au dubla specializare (droguri si produse din tutun), iar 2 au tripla specializare (droguri, numerar si produse din tutun). Echipele specializate in depistarea tigaretelor si a numerarului functioneaza in baza Protocoalelor de colaborare convenite intre Autoritatea Vamala si companiile din industria tutunului, reinnoite in anul 2014.

Autoritatea Vamala are semnate protocoale cu toate cele trei mari companii din industria tutunului, JTI, BAT si Philip Morris. Astfel, in baza protocolului semnat, JTI a donat Vamii in 2010 peste 40 de caini pentru detectarea de tigarete ilegale, precum si masini special echipate pentru transportul acestora.

Centrul de formare din Giurgiu al Autoritatii Vamale a fost infiintat la finele anului 2004. Fiecare echipa este formata dintr-un lucrator vamal, un caine dresat pentru depistarea produselor ilegale sau a numerarului si un mijloc de transport amenajat special. Antrenamentul unei echipe canine dureaza circa trei luni. Anual, fiecare echipa revine in centru pentru un antrenament de intretinere de o saptamana.

Sursa foto: ANAF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri