Comisia juridica a Senatului a adoptat un raport favorabil privind cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, cu 8 voturi pentru si 2 impotriva.

Audierea lui Gabriel Oprea la Comisia juridica a durat mai putin de zece minute. Acesta a declarat, la iesirea de la audiere, ca masina cu care circula in momentul accidentului in care a murit politistul Bogdan Gigina circula cu viteza normala. Avizul comisiei juridice este consultativ, votul privind inceperea urmaririi penale urmand a se da lunea viitoare, in plenul Senatului, conform News.ro.

Dosarul prin care DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea contine 28 volume

Pe 2 septembrie, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedura penala si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Oprea Gabriel, fost ministru al Afacerilor Interne si viceprim-ministru pentru Securitate Nationala, actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in modalitatea normativa prevazuta de art. 192 alin. 1 si 2 din Codul penal" anunta vineri Parchetul instantei supreme.

Faptele retinute in sarcina lui Gabriel Oprea formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie, precizeaza procurorii. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Kovesi, a transmis procurorului general, Augustin Lazar, referatul cauzei in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, senator in Parlamentul Romaniei, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, in perioada in care a detinut functia ministeriala.

DNA arata ca, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni, precizeaza procurorii.

"In raport cu ansamblul probelor administrate pana in prezent (intre care doua expertize criminalistice si o expertiza tehnica ) se retine ca exista indicii rezonabile in sensul ca ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea detinuta i-l conferea si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza deplasarea coloanei oficiale care il insotea, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin", mai arata DNA.

Gabriel Oprea este cercetat si pentru abuz in serviciu in dosarul privind folosirea nelegala a coloanei oficiale, cauza deschisa dupa moartea politistului Bogdan Gigina. Totodata, fostul ministru al Internelor a fost trimis in judecata in dosarul masinii de lux cumparate de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosite de Oprea. In acelasi dosar vor fi judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Citeste si:
Angajarea raspunderii pe legea bugetului de stat, constitutionala
Angajarea raspunderii pe...

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
CORONAVIRUS | Ce bunuri pot rechiziționa autoritățile de la populație
Setari Cookie-uri