Legea darii in plata a inregistrat 3.907 prezente pe rolul instantelor in primele luni de la intrarea in vigoare, 2.634 de contestatii si 174 de exceptii de neconstitutionalitate, a declarat directorul Institutului de Politici Publice, Elena Tudose. Afirmatia a fost facuta cu ocazia prezentarii studiului "Efectele legii privind darea in plata la 4 luni de la adoptare", care are loc la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.

In primele patru luni de la intrarea in vigoare a Legii darii in plata, pe rolul instantelor s-au inregistrat 3.907 notificari de dare in plata, 2.634 de contestatii si 174 de exceptii de neconstitutionalitate, a declarat miercuri directorul Institutului de Politici Publice, Elena Tudose. Afirmatia a fost facuta cu ocazia prezentarii studiului ”Efectele legii privind darea in plata la 4 luni de la adoptare”, care are loc la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, conform News.ro.

Legea darii in plata a intrat in vigoare in 13 mai si permite clientilor care au luat credite imobiliare sa scape de orice datorie fata de banca daca cedeaza imobilul cu care s-a garantat creditul catre finantator.

Mai multi specialisti in drept prezenti la dezbatere au sustinut ca Legea darii in plata favorizeaza anumite categorii de persoane, beneficiarii reali nefiind cei care au probleme reale de solvabilitate.

” Majoritatea creditelor pentru care se apeleaza la darea in plata nu au intarzieri la plata ratelor. 10% dintre debitori au cel putin doua imobile. Exista un trend in crestere de a da in plata terenuri”, a afirmat Tudose.

Potrivit datelor prezentate de IPP, 6% dintre debitori notifica instantele pentru terenuri, in timp ce 15-20% dintre notificari sunt pentru a doua locuinta. Pe de alta parte, 40% dintre norificari nu sunt pentru creditele care au restante la plata ratelor, iar 17% dintre creditele notificate sunt de peste 100.000 euro.

Statisticile prezentate de IPP arata ca o treime dintre notificari nu sunt conforme cerintelor legii, altele ”sunt folosite ca tactici de negociere in relatia cu banca” sau imobilele date in plata sunt in stare de degradare avansata.

”Opinia noastra, la patru luni de la adoptarea legii, este ca darea in plata ingreuneaza situatia locativa, in special a tinerilor, carora li se blocheaza accesul la locuinta. Pe de alta parte, poate stimula o crestere exponentiala a cresterii de chirii. Darea in plata nu va mai stimula constructia de locuinte noi”, a mai spus Tudose.

Datele prezentante de catre IPP contrazic o parte dintre argumentele policienilor care au promovat legea in Parlament si care au sustinut ca legea ii va scapa pe sute de mii de romani de "povara" ratelor mari la locuinte.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri