Presedintele Klaus Iohannis a declarat, ca a primit foarte multe solicitari, din partea unor entitati europene precum EBU, dar si de la asociatiile de jurnalisti, pentru a nu promulga legea prin care s-ar elimina taxa radio-tv si doreste sa organizeze o dezbatere pe aceasta tema inainte de a lua o decizie.

"Legea este in analiza si aici cred ca trebuie sa discutam un pic mai nuantat. In principiu, e bine sa se renunte la unele taxe, este un lucru pe care si eu l-am spus, ca avem pur si simplu prea multe taxe. Dar de aici pana la o procedura de ultraurgenta care nu permite nicio discutie publica, nicio evaluare serioasa, este cale lunga", a spus Iohannis, conform News.ro

El a adaugat ca despre majoritatea taxelor care ar fi eliminate prin aceasta lege se poate discuta si cauta solutii pentru a se renunta la ele, insa exista o problema mai mare in ceea ce priveste taxa radio-tv.

"Am primit in ultimele zile foarte multe solicitari de la entitati europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociatii profesionale care toti imi cer sa nu promulg aceasta lege fiindca televiziunea si radioul public nu e bine sa functioneze pe bani de la buget, fiindca ajung prea usor sa fie dirijate politic", a explicat seful statului.

Iohannis a anuntat ca, pana la expirarea termenului in care trebuie sa promulge sau sa respinga legea, vrea sa organizeze o dezbatere publica cu oameni din domeniu, jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile, pentru a decide care este calea de urmat.

"Sa discutam impreuna sa vedem: e mai bine sa pastram taxa, vorbesc de radio-tv, sau este mai bine sa renuntam la ea. Dupa parerea mea, aici s-a gresit cel mai mult, fiindca aceasta discutie trebuie purtata odata si odata, dar ea trebuie purtata in societate, trebuie purtata pe o perioada suficient de lunga ca sa se lamureasca toate aspectele si sa venim cu solutii reale", a afirmat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis i-a primit, luni, la Palatul Cotroceni pe presedintii SRR si SRTV, Irina Radu si, respectiv, Ovidiu Miculescu, discutia vizand legea adoptata recent de Parlament care elimina taxa radio-tv.

”In cadrul intrevederii, conducerile celor doua institutii au prezentat situatia actuala in care se afla Televiziunea si Radioul publice. Discutia a avut loc in contextul votului dat de plenul Parlamentului in data de 25 octombrie a.c. asupra Legii privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completare unor acte normative, lege care vizeaza si eliminarea taxei radio-tv”, informeaza Administratia prezidentiala.

Camera Deputatilor a adoptat, in 25 octombrie, in unanimitate, in calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care si cea Radio-TV.

Organizatiile de media ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent si Conventia Organizatiilor de Media ii cer presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu promulge legea prin care se elimina taxa Radio-TV si sa initieze o dezbatere publica nationala cu privire la serviciile publice de media, care, prin finantarea direct de la bugetul de stat, vor fi ”politizate complet”.

Federatia Cultura si Mass-Media FAIR-MediaSind i-a cerut, de asemenea, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu promulge legea privind eliminarea a 102 taxe, intre care se afla si taxa Radio-TV, care a fost adoptata, marti, de Parlamentul Romaniei, vot pe care il considera acordat pentru ”reintoarcerea Radioului si Televiziunii publice la cenzura comunista”.

Televiziunea Romana a transmis ca devine prioritara clarificarea statutului institutiei, intrucat posibila schimbare a sursei de finantare nu trebuie sa afecteze statutul juridic si nici cel de institutie de presa independenta editorial.

Ovidiu Miculescu, Presedintele Director General (PDG) al Serviciului Roman de Radiodifuziune (SRR), a spus ca eliminarea taxei Radio-TV impiedica Radio Romania sa isi indeplineasca misiunea publica.

Ingrid Deltenre, directorul general al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU), ii cere presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu aprope eliminarea taxei Radio-TV, masura despre care spune ca ar putea distruge sistemul public de media din Romania, in detrimentul societatii, democratiei si al cetatenilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri