Curtea Constitutionala a fost sesizata de catre Avocatul Poporului in legatura cu Dosarul electronic de sanatate. Acesta a declarat ca "dispozitiile legale incidente prezinta un grad mare de generalitate, desi legifereaza intr-un domeniu atat de sensibil precum datele personale de natura medicala cuprinse in dosarul electronic al pacientilor" si ca "accesul la datele personale medicale ale pacientilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustiv".

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. 30 alin. (2) si (3) si art. 280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata. Dispozitiile sus-mentionate sunt neconstitutionale prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5), art. 26 si art. 53 din Constitutia Romaniei, precum si ale art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale, intrucat permit restrangerea exercitiului dreptului la viata intima, familiala si privata prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu intrunesc cerintele de previzibilitate, certitudine si transparenta care caracterizeaza o lege adoptata de catre Parlament, in calitatea sa de unica autoritate legiuitoare sau de catre Guvern, ca legiuitor delegat", anunta institutia, conform News.ro.

Articolele de lege invocate prevad ca unitatile medicale "au obligatia asigurarii conditiilor de mobilitate a informatiei medicale in format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului. In situatia in care se utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu acest sistem din platforma informatica din asigurarile de sanatate, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure conditiile de securitate si confidentialitate in procesul de transmitere a datelor" si ca "modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului va fi stabilita prin norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la dosarul electronic de sanatate al pacientului, care se aproba prin hotarare a Guvernului". Articolul 280 se refera la atributiile CNAS.

In opinia institutiei, "dispozitiile legale incidente prezinta un grad mare de generalitate" si ca legiuitorul s-a rezumat la a reglementa faptul ca modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului va fi stabilita prin norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la dosarul electronic de sanatate al pacientului, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

"Astfel, dispozitiile Legii nr. 95/2006 fac trimitere la acte normative cu forta juridica inferioara legii, modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului fiind stabilita prin norme metodologice, in baza unei proceduri neprevazute de lege, si deci, susceptibila de a fi calificata arbitrara", argumenteaza Avocatul Poporuli, care sustine ca astfel se incalca principiul constitutional al legalitatii, consacrat de art. 1 alin. (5) din Constitutie.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri