Avocatul Poporului sesizeaza joi CCR in privinta Legii 90/2001, care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, ca va trimite joi la Curtea Constitutionala o sesizare in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Intrebat daca va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: “De maine incolo vorbim, dragilor”, conform News.ro.

Chestionat in continuare daca sunt argumente sa sesizeze CCR, Avocatul Poporului a raspuns: “O sa vedeti ca sunt argumente beton in sensul solutiei pe care o voi da maine. V-am promis ca dupa investire. O sa vedeti cate texte din Constitutie, din diverse Conventii internationale sunt incalcate in opinia noastra”. Fiind intrebat daca maine trimite sesizare la CCR, el a raspuns: “Da”. Chestionat daca legea 90/2001 incalca conventiile internationale despre care vorbeste, Victor Ciorbea a raspuns afirmativ.

La intrebarea daca contesta aceasta lege, Avocatul Poporului si-a nuantat raspunsul: “Nu stiu draga, nu se stie. Vom vedea maine. Maine dupa ce inregistrez la Curte, ca e normal sa ajunga la Curte mai intai. O sa primiti foarte frumos, cu explicatii, am facut o sinteza de cinci pagini din 15, 17. Deci aveti timp sa extrageti, sa dati tot ce este mai bun. E in temeiul acestei autosesizari despre care v-am anuntat”.

In 19 decembrie, Avocatul Poporului a anuntat ca decizia cu privire la constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede ca nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luata dupa investirea viitorului Guvern. Legea 90/2001 prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Citeste si:
Avocatul Poporului atacă, din nou, legea carantinei
Avocatul Poporului atacă, din...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri