Traian Basescu si-a modificat amendamentul prin care propunea gratierea pedepselor de pana in 10 ani de inchisoare, insusindu-si propunerea Uniunii Barourilor, si anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost insa respins de Comisia juridica cu un vot ”impotriva”, un vot ”pentru” si opt abtineri, potrivit News.ro.

Traian Basescu a explicat ca a propus amendamentul de gratiere a pedepselor de pana in 10 ani deoarece exista o diferenta intre codul penal vechi si cel nou, ceea ce s-ar putea traduce in discriminari la adresa condamnatilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstitutional.

Contraargumentul a venit insa din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prezent la sedinta Comisiei juridice, care a spus ca se aplica legea penala mai favorabila.

De asemenea, senatorii juristi au adoptat si un amendament propus de social-democratul Serban Nicolae potrivit caruia se scad trei ani din orice pedeapsa cu inchisoarea de pana in zece ani. ”Se gratiaza… in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoarea aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani, dar care nu depasesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de aceasta prevedere ar urma sa beneficieze aproximativ 800 de detinuti.

Citeste si:

Amendamentul a fost adoptat cu sapte voturi ”pentru” si trei voturi ”impotriva”.

Pedepsele persoanelor de peste 70 de ani se gratiaza integral, ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc

Comisia juridica a Senatului a adoptat, marti, doua amendamente la proiectul de lege al gratierii prin care se prevede ca pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani se gratiaza in intregime, iar ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc, potrivit News.ro.

”Se gratiaza in parte cu jumatate pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani”, se arata intr-un amendament adoptat marti de senatorii juristi la proiectul de lege al gratierii.

Un alt amendament vizeaza persoanele care au implinit 70 de ani. ”Se gratiaza in intregime pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani”, se arata in amendamentul adoptat de senatorii juristi.