Comisia juridica a Senatului a respins, joi, gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese, dupa ce doar cinci senatori de la PSD si ALDE au votat in favoarea gratierii acestor fapte.

In favoarea gratierii pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese au votat doar cinci senatori, de la PSD si ALDE, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, numar insuficient pentru ca propunerile sa fie adoptate, potrivit News.ro.

Traian Basescu a fost cel care a facut o lunga pledoarie in favoarea gratierii abuzului in serviciu.

Eu sustin sa gratiem abuzul in serviciu, care a devenit un instrument de control al institutiilor politice (...) Problema abuzului in serviciu a fost tratata abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea ca are 2.150 de dosare in lucru pe abuzul in serviciu. In acelasi timp, ma uit in Europa: nu cred ca in toate statele membre ale Uniunii Europene gasim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasa, a demonstrat-o si Curtea Constitutionala

Traian Basescu

Fostul presedinte al Romaniei a dat exemplul recomandarilor Comisiei de la Venetia, care spune ca abuzul in serviciu trebuie ”interpretat in sens ingust si aplicat cu un prag inalt”.

Comisia de la Venetia vine si spune: legea trebuie sa fie previzibila, sa aiba acuratete juridica si sustine ca astfel de acuzatii sunt in mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Venetia considera ca prevederile abuzului in serviciu trebuie interpretate in sens ingust si aplicate cu un prag inalt. La noi s-a inteles prag de bani. Gresit. Comisia de la Venetia explica pragul inalt: astfel incat sa poata fi invocat numai daca fapta e de natura grava. Exemple: infractiuni grave impotriva proceselor democratice, subminarea autoritatii administratiei publice, incalcarea drepturilor fundamentale. Noi ii trimitem pentru abuz in serviciu in loc sa ii trimitem pentru orice alta infractiune. Abuz in serviciu, 12 ani de inchisoare

Traian Basescu

Guvernul a anuntat ca nu sustine gratierea pentru niciuna din cele doua infractiuni.

Pentru gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu au votat Serban Nicolae, Liviu Brailoiu, Marian Pavel (PSD), Ionut Sibinesc (ALDE) si Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc si Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL si USR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri