Oana Buhaescu este Director Deloitte Romania.

In afara companiilor listate pe o piata reglementata, care folosesc obligatoriu IFRS in scop de raportare statutara, majoritatea companiilor folosesc standardele Romanesti (RAS). Unele companii, in special cele detinute de actionari straini, utilizeaza ambele standarde, in special in cadrul raportarilor catre firma mama.

Pe langa cerintele de prezentare si continut ale situatiilor financiare, exista o serie de diferente intre cele doua standarde care duc la rezultate – profit/pierdere diferite. In timp, standardele romanesti s-au mai apropiat de IFRS si in anumite cazuri rezultatele financiare au devenit similare. In alte cazuri, rezultatele raman mult diferite.

Iata cateva exemple : pe IFRS exista notiunea de impozit pe profit amanat, care pe RAS nu exista; pe IFRS evaluarea investitiilor imobiliare se face, de regula, la valoarea justa cu contabilizarea diferentelor de valoare in contul de profit si pierdere, in timp ce pe RAS se reflecta in rezerve din reevaluare, fondul comercial nu se amortizeaza pe IFRS spre deosebire de RAS; pe IFRS exista notiunea de moneda functionala diferita de moneda de prezentare.