Senatorul USR Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei de cultura, solicita Consiliului National al Audiovizualului sa impiedice difuzarea imaginilor in care este redata crima de la metrou, de marti seara.

"Solicit in mod public Consiliului National al Audiovizualului sa impiedice difuzarea imaginilor ce incalca demnitatea umana, dreptul la propria imagine si protectia minorilor si sa sanctioneze drastic televiziunile care le-au propagat. Marti seara o tanara si-a pierdut viata dupa ce a fost impinsa in fata unei garnituri de metrou. Majoritatea televiziunilor din Romania au difuzat chiar ore intregi, in bucla, imaginile producerii crimei. Se pare ca goana dupa rating si obtinerea de profituri sunt mult mai importante decat interesul public ori limita decentei", a scris fostul ministru al Culturii, pe Facebook.

El subliniaza ca CNA este garantul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale si trebuie sa monitorizeze si sa sanctioneze "cu celeritate" televiziunile care incalca legea si drepturile cetatenilor.

"In calitate de senator USR, membru in Comisia pentru Cultura si Media, cer in mod public atat presedintelui CNA, Laura Corina Georgescu, cat si celorlalti membri ai Consiliului care au uitat de ce au fost numiti in aceste functii, sa-si faca datoria. A doua zi dupa difuzarea incidentului, am vazut noi cazuri de agresiune si violenta, tot in mijloacele de transport in comun. E un fapt stiut ca difuzarea cotinua a actelor de violenta propaga violenta in societate, alimentand imaginatia persoanelor instabile psihic. In situatii ca aceasta, atat institutiile statului cat si entitatile private trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor. Da, pentru ca acele cazuri ce au urmat a doua zi ('copycat crimes'), se datoreaza partial cel putin, si modului catastrofic al televiziunilor de a prezenta tragedia", adauga senatorul.

Alexandrescu pledeaza pentru promovarea si apararea unor modelele culturale, artistice si umane, subliniind ca in cazul in care membri CNA nu isi fac datoria, trebuie sa isi dea demisia.

Citeste si:
Ministrul Finantelor cere disponibilizari si reduceri de salarii
Vlad Alexandrescu (USR):...

"Daca nu sunteti in stare sa va faceti treaba pentru care sunteti platiti, sunt sigur ca in Romania se gasesc 11 persoane care pot decide, in locul dvs., in spiritul si litera legii si normelor ce reglementeaza audiovizualul romanesc", precizeaza el.

Fostul ministru ofera spre exemplificare cazul francez, unde mai multe institutii de presa au decis sa "boicoteze" persoanele ce au comis fapte de terorism, nepublicand imagini cu fetele lor si neprecizand numele lor.

"Aceasta deoarece toate acele persoane sperau ca exact asta sa se intample, sa ajunga 'celebre'. In acele momente grave, mass-media din Franta si-au inteles rolul si au preferat responsabilitatea, in locul profitului facil. In mod evident, aceasta autoreglementare responsabila lipseste in Romania, iar CNA trebuie sa ia act de aceasta realitate si sa isi asume un rol si o interventie activa. Pasivitatea CNA in astfel de imprejurari este inacceptabila si devine un factor de agravare a nesigurantei cetateanului", conchide Alexandrescu.

Citeste si:
Dan Barna: Nu există o strategie post-pandemie
Dan Barna: Nu există o...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
Fost senator, amendat după ce soția a publicat imagini cu ei pe malul mării
Setari Cookie-uri