Un numar de 18 politisti, dintre care zece sunt cu functii de conducere, sunt cercetati in urma raportului efectuat de Corpul de control al ministrului de Interne in cazul politistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuala a unui minor, a anuntat vineri seara ministrul Carmen Dan, scrie Agerpres.

Intre politistii cercetati disciplinar se afla si adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, Marius Voicu, a precizat ministrul Carmen Dan, intr-o emisiune la Antena 3

"Eu imi doresc foarte mult, acum, dupa ce am finalizat aceasta verificare, este important pentru mine ca ministru ca am ajuns in situatia in care sa avem aceasta radiografie exacta, pentru ca aceasta verificare prin Corpul de control a avut in vedere respectarea sau nerespectarea procedurilor administrative, a celor de raportare, de analiza, pentru ca am constatat si alte lucruri. Urmeaza acum sa cercetam in procedura disciplinara pe toti cei care au fost implicati ca fiind responsabili. Nu stabilesc si nu stabileste acest raport vinovatii acum, ci doar evidentiaza niste fapte", a spus ministrul de Interne, la Antena 3.

Ea a precizat ca "domnul Voicu este adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, propus si deja intr-o cercetare disciplinara, iar prin acest raport al Corpului de control se mai propune inca o verificare disciplinara in ceea ce-l priveste", in conformitate cu statutul politistilor.

"Cred ca este bine sa fac unele precizari. Va amintiti ca in saptamana aceea foarte grea, eu am iesit public si am solicitat premierului sa dispuna prin decizie incetarea numirii in ceea ce-l priveste pe inspectorul general Despescu. Masura administrativa care avea, in principal, in vedere calitatea de demnitar, pentru ca inspectorul general al Politiei Romane are rang de secretar de stat. Vorbeam de o situatie in care, din punctul meu de vedere, se impunea aceasta masura luand in calcul doar componenta de management. Cunoasteti urmarea. (...) Domnul Voicu nu este in aceeasi situatie, nu are calitatea de demnitar, adica nu beneficiaza doar de beneficiile acestei functii si in mod normal ar trebui sa-si asume si responsabilitatile, motiv pentru care eu trebuie sa tin cont de prevederile legale. Este politist, se supune acestui statut, iar acest statut reglementeaza foarte clar care este procedura prin care se verifica aspecte care tin de neindeplinirea unor atributii de serviciu", a explicat Carmen Dan.

Totodata, ministrul Carmen Dan a aratat ca fostul sef al Politiei Romane, Bogdan Despescu, este pus la dispozitie si face obiectul unei cercetari disciplinare.

"Este la dispozitie. Este, conform legii, un termen de sase luni in care trebuie sa fie identificata o functie pe care trebuie sa o ocupe. O functie, care spune legea, trebuie sa fie corespunzatoare coeficientului de incadrare", a precizat ministrul de Interne.

Potrivit raportului, nota cu masurile adoptate la nivelul Politiei Romane, prezentata ulterior primului ministru al Romaniei de catre fost inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane, Bogdan Despescu, nu a cuprins informatii intotdeauna coerente si concordante, iar informatiile prezentate sunt lacunare.

Corpul de control al ministrului de Interne a sesizat astfel ca nu au fost propuse/dispuse masuri cu privire la unele persoane, deficientele identificate nu sunt urmate intotdeauna de masuri si nu sunt relevante, in unele cazuri, in ceea ce priveste obiectul verificarilor, nu au fost relevate unele deficiente care privesc aspecte solicitate public de premier privind identificarea cauzelor care au favorizat sau au condus la neluarea unor masuri preventive/sanctionatoare, ca masurile dispuse in sarcina directorilor generali ai D.G.P.M.B. nu au fost asociate cu masuri dispuse in sarcina persoanelor care aveau atributii de serviciu in acest sens .

Astfel, din analiza continutului Notei Raport se constata ca inspectorului general al I.G.P.R. i s-a adus la cunostinta de evenimentul in care Stan Eugen fusese implicat in anul 2016, fapt ce intra in contradictie cu afirmatiile primului ministru al Romaniei, facute la data de 10.01.2018, intr-o emisiune televizata, in care a precizat faptul ca acesta l-a informat cu privire la faptul ca nu avea cunostinta de cazul in care Stan Eugen fusese implicat in anul 2016.

Din acest punct de vedere, ar fi fost necesare facute unele lamuriri chiar in cuprinsul Notei raport prezentate primului ministru al Romaniei, se arata in raportul corpului de control al ministrului de Interne.

Sinteza Corpului de control al ministrului de interne mai arata ca prin majoritatea masurilor cuprinse, identificate la nivelul si in sarcina structurilor din cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne sau chiar a conducerii ministerului, nu la nivelul I.G.P.R., s-a incercat atragerea responsabilitatii altor structuri, alaturi sau chiar fara participarea IGPR.

"S-a omis, astfel, faptul ca I.G.P.R., structura subordonata M.A.I., nu poate trasa sarcini in sarcina conducerii M.A.I. sau a structurilor centrale ale M.A.I., avand numai competenta de a face eventuale propuneri. Pentru o parte din masuri ar fi putut fi emise dispozitii ale inspectorului general, cu caracter de reglementare, urmate, eventual, de propuneri de masuri la nivelul M.A.I. Propunerile vizand modificarea Statutului politistului, inclusiv cele concrete, vizand cunoasterea comportamentului, nu au fost facute in cursul anilor 2016-2017, desi legea respectiva a fost modificata de doua ori in aceasta perioada", se mentioneaza in raport.

Totodata se are in vedere si transmiterea unei copii a prezentului raport la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in referire la dosarul penal aflat in derulare, dar si initierea demersurilor pentru modificarea ordinului de ministru privind cercetarea penala a personalului din structurile M.A.I.

Controlul dispus de MAI a avut ca scop verificarea modului de inregistrare si raportare a evenimentelor in cazul situatiilor din anii 2015, 2016 si 2018, in care a fost suspectat politistul Stan Eugen, precum si modul cum a fost elaborat materialul prezentat de fostul sef al Politie Romanei, fostului premier Mihai Tudose.

Potrivit raportului, la cazul de agresiune sexuala din decembrie 2016, cand Eugen Stan a fost condus la Sectia 16 Politie din Capitala, in raportul facut de cei doi politisti care s-au ocupat de caz s-a consemnat calitatea de politist a lui Eugen Stan, insa acesta nu a mai amprentat si fotografiat, iar informatiile referitoare la acesta nu au fost introduse in baza de date a Politiei.

Raportul mai consemneaza si o "relatie apropiata" si "o protectie profesionala" intre Eugen Stan si seful sau de serviciu, pentru care lucra ca sofer, concretizata prin faptul ca acesta nu a facut ture de schimbul trei si a primit salariu de merit.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri