Elena Udrea a declarat, joi, referitor la ancheta in dosarul BRD, ca a accesat un credit pentru a cumpara un teren, ca a returnat o parte din suma si ca nu a incercat sa "pacaleasca" unitatea bancara.

"Sunt foarte multe credite neperformante, foarte multi oameni care au luat credite si nu au putut sa le mai restituite, fie ca au luat credit pentru un apartament, fie au luat un credit de trei milioane pentru un teren de 6.000 de metri patrati. Nu inseamna ca cineva a vrut sa fraudeze. (...) Daca e adevarat ce am inteles eu despre cei care se vorbeste public, situatia este alta, pentru ca intentia lor a fost aceea de a frauda banii bancii", a spus Udrea, analizand dosarul instrumentat de DIICOT, privind accesarea, in baza unor documente falsificate, a 17 credite neperformante si nerambursate, potrivit Mediafax.

Afirmatiile Elenei Udrea au fost facute la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a judecat contestatia fostului ministru la masura preventiva, in dosarul "Gala Bute". "(Cei implicati in ancheta - n.r.) au vrut sa pacaleasca banca, adica au vrut sa ia niste bani si nu s-au mai gandit niciodata sa-i restituie. Nu este cazul meu. Astea inteleg eu ca sunt acuzatiile la adresa acelor persoane. Doamne fereste, nu vreau sa inovez eu, sa-i acuz eu de ceva de ce nu-i acuza parchetul. Diferenta dintre mine si acele persoane este ca eu am luat un credit pe care am incercat sa-l restitui, o parte din el l-am restituit. Cand nu am mai putut sa il restitui, am facut o cesiune de credit, iar astazi terenul este la banca si banca il executa", a explicat Udrea.

Fostul ministru a adaugat ca nu numai ca nu a ramas cu niciun ban de pe urma acelui teren, dar a si "pierdut banii pe care am apucat sa-i rambursez". Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena Udrea, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta, in 4 martie, si a trimis dosarul la DNA, care continua cercetarile.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane. Astfel, procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Stefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

Citeste si:
Trei indivizi au obtinut credite cu acte false
Trei suspecti retinuti de...

A fost inceputa urmarirea penala si in cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si in cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truica, Ilie-Marius Coconete, Stefan Munteanu, Ionut Victor Nicoresteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lisu si S.N.E, pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

In cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu si Marian Gheorghe, procurorii au inceput urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si complicitate la spalare de bani. In comunicatul DIICOT se precizeaza ca in cazul lui Sorin Rosca-Stanescu si Adrian Sarbu a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani, iar in cazul Minolei-Alexandra Serban si Dumitru Diaconescu a fost inceputa urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual, in timp ce Dorin Cornal Drula este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

”In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii. In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung”, mentioneaza DIICOT in comunicatul transmis marti.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca”.

Citeste si:
Udrea: Alina Bica nu mai calca in Romania
Udrea: Alina Bica nu mai...

"Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale, suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membri ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, respectiv Alexandru Claudiu Cercel Duca si Gabriela Gavrilescu, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre agentiile Europa si Primaverii, care functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti. In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe Dana Bajescu, director executiv in cadrul BRD, Mihai Andrei Nanu, director comercial in cadrul BRD, Alice Monac, director la Agentia Europa, Elena Duhomnicu, director al Agentiei Primaverii, Monica Ceausu, director la Agentia Europa dupa avansarea lui Alice Monac si Alexandru Anghelescu, director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti", mai arata procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, cel de-al treilea lider al grupului infractional, Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun ca in ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea in circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, in Elvetia, Austria si Cipru, ”conturi controlate direct de catre Remus Truica si Cristian Aparaschivei si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile”.

"Pentru punerea in executare a activitatilor infractionale inculpatul Remus Truica s-a folosit in principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul sau de incredere, care l-a randul sau a atras in cadrul grupului infractional organizat alte persoane", mai noteaza procurorii DIICOT, precizand ca Truica a coordonat si infiintarea a cinci societati comerciale reprezentate si administrate de catre Cristian Aparaschivei si Ilie Coconete si S.N.E, care, de asemenea, au obtinut in mod fraudulos credite de la BRD – GROUP SOCIETE GENERALE.

Citeste si:
Schimbare de management la filiala de leasing a BRD Societe Generale
Schimbare de management la...

In acest dosar, procurorii DIICOT au dispus masura controlului judiciar in cazul lui Remus Truica si Cristian Aparaschivei.

Marti, in acest dosar au fost audiati la DIICOT omul de afaceri Remus Truica, Gabriela Gavrilescu, Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel-Duca si Cristian Relu Aparaschivei. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca si judecatoarea Cristina Gabriela Mazilu de la Judecatoria Sectorului 4, fosta sotie a lui Aparaschivei, ar fi fost citata la DIICOT.

Conform acelorasi surse, Sorin Popa, fost vicepresedinte BRD, a fost citat si el sa se prezinte la DIICOT, insa avocati ai acestuia le-au spus procurorilor ca acesta este in Franta si ca nu a putut veni marti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Udrea, audiata la DNA in dosarul imprumutului facut la BRD