Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a prezentat joi un proiect de ordonanta de urgenta prin care competenta DIICOT de a efectua urmarirea penala este extinsa in cazul formelor agravante ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prin rapire, precum si in cazul infractiunii de sclavie.

Ministerul Justitiei propune modificarea OUG 78/2016 pentru organizarea si functionarea DIICOT, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, scrie Agerpres.

"In contextul luptei impotriva actelor de terorism, a infractiunilor de finantare a terorismului, precum si a criminalitatii organizate, intarirea capacitatii institutiilor specializate de aplicare a legii in special in sfera resurselor umane si materiale apare ca fiind imperios necesara. Pe cale de consecinta, conferirea cadrului legislativ necesar concentrarii DIICOT pe activitatea specifica unei combateri eficiente a infractionalitatii grave impune si modificari ale competentei sale, in vederea eliminarii acelor infractiuni pentru instrumentarea carora nu este absolut necesara o interventie a unui organ de urmarire penala supra-specializat", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Conform MJ, avand in vedere evolutia societatii si informatizarea acesteia, prin proiect se are in vedere reglementarea competentei DIICOT pentru infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice (art.360 - Accesul ilegal la un sistem informatic, art. 361 - Interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice, art.362 - Alterarea integritatii datelor informatice, art. 363 - Perturbarea functionarii sistemelor informatice, art.364 - Transferul neautorizat de date informatice, art. 365 - Operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice), atunci cand savarsirea acestor infractiuni a intrat in scopul unui grup infractional organizat in sensul prevazut la art. 367 alin. (6) din Codul penal sau daca persoana vatamata face parte din categoriile prevazute expres in proiect (daca persoana vatamata ar face parte din entitatile inscrise in Registrul prevazut de art. 5 din Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice sau ar detine sisteme informatice dintre cele prevazute de art. 3 lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea si protectia infrastructurilor critice).

Se mentine in competenta DIICOT efectuarea urmaririi penale in cazul fraudelor comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice (art. 249 - Frauda informatica, art. 250 - Efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, art. 251 - Acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos, din Codul penal) daca savarsirea lor a intrat in scopul unui grup infractional organizat in sensul prevazut la art. 367 alin. (6) din Codul penal.

"In acest mod, DIICOT, structura de Parchet specializat, se va putea concentra pe combaterea infractiunilor grave sau complexe, instrumentand cauzele comise in conditiile art. 367 din Codul penal, indiferent de calitatea persoanei vatamate, precum si cele in care sunt atacate/aduse in stare de neintrebuintare/folosite fara drept, sisteme informatice complexe, de stat sau private, cu consecinte asupra unei colectivitati sau serviciu public", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, a fost extinsa competenta DIICOT si la variantele agravate ale infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal (prin rapire), precum si la infractiunea de sclavie, "avand in vedere gravitatea si complexitatea deosebita a acestor fapte, precum si asemanarile, in privinta laturii obiective a continutului constitutiv al infractiunii, cu unele dintre infractiunile deja aflate in competenta DIICOT (spre exemplu traficul de persoane)".

"In sfarsit, se constituie un temei general care sa permita DIICOT sa actioneze potrivit unor competente specifice stabilite prin alte legi decat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2016", se mai arata in nota de fundamentare.

MJ a publicat joi si o Hotarare de Guvern care prevede ca numarul maxim de posturi prevazut la DIICOT se suplimenteaza cu 11 posturi de procuror si 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic si administrativ.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri