Ministrul Tudorel Toader ii cere lui Augustin Lazar desecretizarea protocoalelor DNA-SRI

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a solicitat, luni, procurorului general Augustin Lazar demararea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT, pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte, scrie Ziare.com.

Concret, Toader i-a solicitat lui Lazar sa-i comunice "daca si cate protocoale secrete" au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii (SRI), pe de alta parte. In plus, ministrul a mai solicitat si data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale.

Cu toate acestea, Tudorel Toader nu specifica baza legala pentru care cere desecretizarea si nici care sunt motivele invocate.

Care este procedura de desecretizare

Potrivit Administratiei Prezidentiale, protocoalele intre institutiile mentionate si nu numai nu au fost incheiate prin hotarari adoptate de CSAT, prin urmare nici presedintele Klaus Iohannis si nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu le poate desecretiza, conform legii.

Citeste si:
Raportul despre 10 august a fost declasificat si inaintat DIICOT
Ministrul de Interne anunta...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

In ceea ce priveste declasificarea acestora, conform legilor in vigoare, informatiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, arata Administratia Prezidentiala.

Astfel, "declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizata de persoanele sau autoritatile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informatiilor respective", iar informatiile se declasifica daca:

  • termenul de clasificare a expirat
  • dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia securitatea nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare
  • clasificarea a fost atribuita de o persoana neimputernicita prin lege

Prin urmare, "informatiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducatorii unitatilor care le-au emis", in conditiile mentionate mai sus, subliniaza Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Ambasadorul britanic: Cazul Kovesi, de referinţă pentru lupta...
Ambasador Marea Britanie:...
Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri