Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a solicitat, luni, procurorului general Augustin Lazar demararea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT, pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte, scrie Ziare.com.

Concret, Toader i-a solicitat lui Lazar sa-i comunice "daca si cate protocoale secrete" au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe de o parte, si Serviciul Roman de Informatii (SRI), pe de alta parte. In plus, ministrul a mai solicitat si data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale.

Cu toate acestea, Tudorel Toader nu specifica baza legala pentru care cere desecretizarea si nici care sunt motivele invocate.

Care este procedura de desecretizare

Potrivit Administratiei Prezidentiale, protocoalele intre institutiile mentionate si nu numai nu au fost incheiate prin hotarari adoptate de CSAT, prin urmare nici presedintele Klaus Iohannis si nici Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu le poate desecretiza, conform legii.

In ceea ce priveste declasificarea acestora, conform legilor in vigoare, informatiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, arata Administratia Prezidentiala.

Astfel, "declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizata de persoanele sau autoritatile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informatiilor respective", iar informatiile se declasifica daca:

  • termenul de clasificare a expirat
  • dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia securitatea nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare
  • clasificarea a fost atribuita de o persoana neimputernicita prin lege

Prin urmare, "informatiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducatorii unitatilor care le-au emis", in conditiile mentionate mai sus, subliniaza Administratia Prezidentiala.

Sursa foto: Agerpres / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri