Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut o declaratie de presa pentru a-i raspunde procurorului general Augustin Lazar, care a prezentat luni corespondenta pe care a purtat-o cu ministrul Justitiei pe tema protocoalelor si a acuzat "tentative penibile de manipulare".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti la sediul ministerului ca evaluarea procurorului general Augustin Lazar nu este o forma de presiune legata de dosarul protestului din 10 august si dosarul Revolutiei.

Toader a precizat ca „decizia de declansare a procedurii de evaluare a Procurorului General nu a fost luata exclusiv pe baza unor circumstante recente”, insa a tinut sa aminteasca ca protocoalele dintre SRI si Justitie sunt ceva „nefiresc”.

In continuare, ministrul a tinut sa prezinte propria sa varianta in privinta corespondentei dintre Parchetul General si Ministerul Justitiei si i-a invitat pe jurnalisti sa-l urmareasca si peste 30 de zile, cand va prezenta rezultatele evaluarii lui Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei.

Declaratiile lui Tudorel Toader:

- Voi face o scurta declaratie de presa. Declaratia nu reprezinta o replica, nici o polemica fata de unele afirmatii recente din spatiul public. Sunt doar simple precizari.

- Decizia de declansare a procedurii de avaluare a procurorului genaral nu a fost luata exclusiv pe baza unor circumstante sau umprejurari recente.

- Cu ceva timp in urma spuneam ca vine o vreme cand fiecare trebuie evaluat. Cooperarea normala, personala sau institutionala este necesara in conditiile unor comportamente normale.

- In mod rezinabil nu se sustine afirmatia potrivit careia evaluarea poate fi considerata o forma de presiune, referitoare la protestul din 10 august, sau dosarul revolutiei.

- Intr-o astfel de logica, o atare evaluare este imposibil de realizat pentru ca mereu se vor afla spre solutionare dosare importante.

- La inceputul lui 2017, procurorul general se declara indignat, afirmand ca nu mai exista niciun protocol si ca "eu mereu mi-am pus urmatoarea problema. Acest protocol nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii".

- Procurorul general facea aceste declaratii in conditiile in care in 2016 tocmai incheiase un nou protocol si il abrogase pe cel din 2009.

- Pornind de la discutiile din spatiul public, i-am solicitat sa demareze procedura de desceretizare a protocolului din 2009, singurul de care aveam cunostinta atunci. A doua zi am primit respectivul protocol mai putin ultimele doua pagini. Ulterior au fost si ele trimise.

- Dat fiind acest caracter secret, nu aveam voie sa il fac public, nu aveam voie sa fac referiri la continutul acestuia si nu aveam competenta sa demarez vreo procedura de desecretizare. Protocolul a fost trimis si la CSM, l-au citit, si-au pus aceeasi problema, de ce l-au trimis, daca nu au avem voie sa il facem public, si l-au trimis la ICCJ.

- Trimiterea acelui protocol nu absolva semnatarii.

- Observam in articolul final al protocolului se arata urmatoarele: Se abroga protocolul din 2009. Abrogarea se refera numai la iesirea din vigoare a actelor respective.

- Apreciez ca reprezinta o profunda sfidare la adresa statului de drept faptul ca in 2018 este desecretizat un protocol din 2009, care fusese "abrogat" din 2016 precum si faptul de a nu se face nicio referire nicio referire la protocolul din 2016.

- Legalitatea protocolalelor poate fi stabilita numai de instanta de contencios administrativ.

- Pe 19 martie, am solicitat Parchetului ICCJ sa ne transmita situatia protocoalelor pe care le are incheiate din 2005 si pana in prezent.

- Pe 3 aprilie 2018 Parchetul a transmis catre MJ faptul ca in evidentente dansilor figureaza ca fiind incheiate urmatoarele documente: erau in numar de 8.

- Se face referire la protocolul din 2009, clasificat ca fiind strict secret, cu precizarea ca unele prevederi si-au incetat efectele prin abrogarea.

- La punctul 5 din scrisoare se face referire la protocolul din 2016, cu precizarea ca protocolul este in vigoare.

- Ni se spunea ca au fost incheiate in baza OUG 6/2016. As face o observatie. OUG a fost adoptata in 11 martie 2016, iar protocolul a fost incheiat in decembrie 2016. Au trecut 9 luni de zile si ne intrebam cum oare a functionat justitia daca nu aveam asa ceva.

- Revin la indignarea procurorului din 2017 care spunea ca nu lucreaza pe baza acestor inginerii. Nu am vrut sa intru pe fondul evaluarii procurorului pentru ca ar insemna sa ma antepronunt.

- Peste 30 de zile voi prezenta concluziile raportului de evaluare, pe care nu avem cum sa le cunoastem in acest moment. Dupa care vom face o analiza si in functie de aceasta vom lua masuri, daca este cazul.

- Va exprim o nedumerire personala. Si anume: S-a vorbit, a vorbit si dansul, am vb si eu in aceasta documentare de protocolul din dec 2016, mai exact, inregistrat la MP pe 8 dec 2016. Am vb despre protocolul din dec 2016. Numai ca, in aceeasi data, la Ministerul Public apar doua protocoale in aceeasi zi, sub numere diferite, avand continuturi diferite.

Citeste si:

    - In corespondenta se face referire la acel protocol, fara a se face precizarea ca exista doua protocoale diferite.

    Toader si Lazar, meci de ping pong cu acuzatii

    Procurorul general Augustin Lazar a facut publica luni corespondenta oficiala cu ministrul Tudorel Toader din luna martie, corespondenta in care il anunta pe acesta ca Parchetul General a semnat cu SRI un protocol in decembrie 2016, protocol denuntat deja.

    Lazar a anulat astfel declaratiile lui Toader, care il acuzase pe procurorul general ca i-ar fi ascuns existenta acestui protocol, noteaza G4Media.

    Tudorel Toader a folosit tocmai acest motiv pentru a anunta ca a declansat procedura de evaluare a lui Augustin Lazar.

    Declaratia procurorului general a venit dupa ce, sambata dimineata, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca declanseaza procedura de evaluare a activitatii manageriale a procurorului general, Augustin Lazar, in contextul protocoalelor incheiate cu SRI.

    Citeste si:

      Toader a afirmat ca a cerut desecretizarea protocolului din 2009, dar, spune el, "la MJ am primit o copie a Protocolului din 2009, mai putin ultimele doua pagini, astfel incat nu se stia cine au fost semnatarii. Ulterior am primit si ultimele doua pagini, cu mentiunea faptului ca din eroare au ajuns tot la CSM! "

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri