Mihnea Costoiu, fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar a fost dispusa solutia clasarii in cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe, scrie Agerpres.

Potrivit comunicatului transmis de DNA, Mihnea Cosmin Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

"In perioada martie - septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, in calitatea mentionata, cu incalcarea dispozitiilor legale privind bunurile proprietate publica, a incheiat cu Fundatia 'Dinu Pescariu' un act aditional la un contract de locatiune incheiat anterior cu Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA - APPS). Actul aditional a fost incheiat fara a exista o aprobare data printr-o hotarare de guvern, fara organizarea unei licitatii publice in conditiile legii, precum si in lipsa avizului directiilor de specialitate din cadrul ministerului", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, documentul a fost incheiat in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale daduse in judecata Fundatia "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment in curs de judecata. Procurorii sustin ca situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei Nationale solicitase incetarea contractului de locatiune.

"Prin aceasta modalitate s-a cauzat Ministerului Educatiei Nationale un prejudiciu in valoare totala de 10.796.662,8 euro reprezentand diferenta dintre valoarea reala de piata a chiriei in suma de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018) si suma efectiv platita de Fundatia "Dinu Pescariu" de 945.000 euro (9000 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018). Pana la momentul intocmirii rechizitoriului Ministerul Educatiei Nationale nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza", se mai mentioneaza in comunicat.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor imobile care ii apartin inculpatului Mihnea Costoiu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA precizeaza ca a fost dispusa solutia clasarii fata de inculpatul Dinu Pescariu, deoarece nu exista probe pentru a atrage raspunderea penala a acestuia dincolo de orice indoiala rezonabila. Aceeasi solutie a clasarii a fost dispusa in cazul altor trei inculpati (Mihai Paunica, Gabriel Liviu Ispas si Gabriel Leahu), deoarece prin raportul de expertiza criminalistica s-a stabilit ca semnaturile de pe actul aditional la contractul de locatiune nu au fost executate de acestia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri