Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, CCR in legatura cu modificarile adoptate de Parlament la Legea ANI, prin care inceteaza unele interdictii pentru parlamentari si ar scapa de situatii de incompatibilitate si conflicte de interese 675 de alesi, scrie Ziare.com.

Legea fusese contestata la CCR si de PNL, iar magistratii au respins sesizarea liberalilor. Administratia Prezidentiala precizeaza ca neregulile semnalate de presedinte se refera la alte articole din lege.

"Distinct de criticile de neconstitutionalitate prezentate in obiectia la care Curtea Constitutionala a raspuns, invederam noi critici de neconstitutionalitate care, prin raportare la un subiect de o importanta semnificativa pentru asigurarea unui cadru de integritate adecvat, dar si pentru respectarea principiului legalitatii, precum si a principiului securitatii raporturilor juridice, necesita o analiza suplimentara din partea Curtii Constitutionale. (...)

Consideram ca norma instituita prin legea dedusa controlului de constitutionalitate nu indeplineste cerintele de claritate, precizie si predictibilitate, ceea ce afecteaza atat principiul legalitatii, cat si pe cel al securitatii raporturilor juridice, aducand atingere si principiului separatiei puterilor in stat", se arata in sesizarea presedintelui.

Iohannis arata ca nu este precizat clar cine va pune in aplicare incetarea de drept a interdictiilor. Totodata, spune ca sunt formulari neclare ce pot genera impredictibilitate in aplicarea normei.

Citeste si:
Expert: Ministrul Sanatatii nu este in conflict de interese
Laura Stefan, expert...

Seful statului subliniaza si ca statul de drept le asigura cetatenilor ca statul aplica standarde etice si profesionale in institutiile sale, iar o astfel de lege incalca acest principiu constitutional.

"Conceptul stat de drept, consacrat de art. 1 alin. (3) din Constitutie, a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale, ce a statuat ca acesta presupune capacitatea statului de a asigura cetatenilor servicii publice de calitate si de a crea mijloacele pentru a spori increderea acestora in institutiile si autoritatile publice.

Aceasta capacitate presupune, in mod firesc, si obligatia statului de a impune standarde etice si profesionale, in special celor chemati sa indeplineasca activitati ori servicii de interes public si, cu atat mai mult, celor care infaptuiesc acte de autoritate publica, adica pentru acei agenti publici sau privati care sunt investiti si au abilitarea de a invoca autoritatea statului in indeplinirea anumitor acte sau sarcini. Statul este dator sa creeze toate premisele - iar cadrul legislativ este una dintre ele - pentru exercitarea functiilor sale de catre profesionisti care indeplinesc criterii profesionale si de probitate morala", mai arata presedintele in sesizarea la CCR.

Iohannis aduce ca argument si rapoartele MCV

"Cu privire la efectul recomandarilor stabilite prin rapoartele de evaluare pentru Romania in acest cadru, Curtea Constitutionala a retinut ca Romania 'are obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru'.

Citeste si:
Iohannis: Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii
Președintele Klaus Iohannis:...

Or, prin eliminarea efectului generat de constarea printr-un raport definitiv al A.N.I. a nerespectarii prevederilor legale privind conflictul de interese de catre persoanele care au avut calitatea de senator si/sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013, si anume incetarea de drept a interdictiilor aplicate acestora, este afectata stabilitatea cadrului legislativ in materie de integritate, dar si caracterul disuasiv al masurilor aplicate de A.N.I., contrar angajamentelor asumate de Romania si, implicit, a recomandarilor Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, ceea ce atrage nerespectarea dispozitiilor art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie", conchide seful statului.

ANI avertiza la sfarsitul anului trecut ca toate cazurile sale - acolo unde nu s-a ajuns deja la sentinte definitive sau la aplicarea de sanctiuni - ar putea fi anulate.

Mai exact, 675 de parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene si consilieri scapa basma curata pe proiectul initiat de Florin Iordache si adoptat de majoritatea PSD-ALDE.

Citeste si:
Prescrierea dupa 3 ani a conflictului de interese, neconstitutionala
Prescrierea dupa trei ani a...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
USR trimite Avocatului Poporului solicitare pe legea pensiilor speciale
Setari Cookie-uri