Romania risca sa piarda doua miliarde de euro dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca declanseaza procedura de infringement pentru netranspunerea la timp a directivei privind prezumtia de nevinovatie, afirma Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, scrie Agerpres.

"Opozitia a facut tot ce i-a stat in putinta sa intarzie procesul si sa blocheze dezbaterea parlamentara. Acesta este efectul direct al propagandei prezidentiale, iar romanii onesti risca sa plateasca din buzunarul propriu eventualele sanctiuni financiare. Mai precis, contribuabilii romani ar putea ajunge sa plateasca 1,9 miliarde euro + penalitati de intarziere cuprinse intre 2.300 si 137.000 euro pe zi. Corect ar fi ca cei care suporta aceasta amenda sa fie presedintele Iohannis, alaturi de PNL si USR", sustine Dan Nica, intr-un comunicat transmis sambata AGERPRES.

El spune ca PSD a facut toate demersurile necesare pentru a transpune directiva prezumtiei de nevinovatie.

"S-au redactat amendamentele necesare - care insa au fost atacate virulent in presa de propaganda prezidentiala. S-a stabilit ca dezbaterea sa se faca in procedura de urgenta, printr-o comisie speciala - dar dezbaterile au fost mereu blocate, iar comisia a fost contestata la CCR de catre Opozitie. S-a deschis dezbaterea catre magistrati, pentru a asigura o dezbatere transparenta - dar opozitia a stimulat proteste publice impotriva modificarii legislatiei", a adaugat europarlamentarul PSD.

Potrivit lui Nica, singura sansa de evitare a sanctiunilor este modificarea legislatiei inaintea momentului in care Comisia Europeana va sesiza Curtea Europeana de Justitie. "Dupa acel moment, nu se mai poate opri nimic", considera Nica.

Comisia Europeana a declansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Directivei europene 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, conform site-ului executivului comunitar.

Prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil sunt consacrate in articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, articolul 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (PIDCP) si articolul 11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Directiva ar trebui sa se aplice persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale. Aceasta ar trebui sa se aplice din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni si, prin urmare, chiar inainte ca persoana respectiva sa fie informata de catre autoritatile competente ale unui stat membru, prin notificare oficiala sau in alt mod, cu privire la faptul ca este suspectata sau acuzata.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri