Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat, joi, pe fostul ministru al Energiei Constantin Nita la 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, fiind acuzat de DNA ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu. Decizia este definitiva, scrie Agerpres.

Instanta suprema a mentinut astfel decizia din prima instanta, cand fostul ministru fusese condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si la confiscarea sumei de 303.000 lei, bani pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu pentru a ajuta firma acestuia sa obtina un contract cu Primaria Iasi.

In iunie 2016, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Constantin Nita, pe care il acuza de trafic de influenta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2013, Constantin Nita, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdareanu, denuntator in cauza, un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia cu Primaria Iasi.

Anchetatorii sustin ca Nita a cerut suma in cuantum de 5% din valoarea contractului dupa initierea procedurii privind acel proiect, precum si dupa ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mita, 10% din valoarea contractului, respectiv in prima parte a anului 2013.

Ce-l asteapta pe Radu Mazare...
Citeste si: Ce-l asteapta pe Radu Mazare in Romania

„Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii in rechizitoriu.

In 21 iulie 2013, Constantin Nita ar fi primit 30.000 euro de la Urdareanu, in timp ce era intr-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti.

„De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.

Suma solicitata nu ar fi fost achitata integral, ci doar doua transe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 lei, sustin anchetatorii.

CEDO a respins cererea...
Citeste si: Cererea Guvernului de amanare a plangerii depuse de Kovesi - respinsa

„Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin”, au mai aratat procurorii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
ICCJ au anuntat ca judeca azi ultimul termen in dosarul lui Dragnea