Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a informat ca le-a cerut tuturor judecatorilor sa profite de vacanta instantelor si sa termine pana la 1 septembrie redactarea motivarilor in dosarele penale, in caz contrar urmand sa sesizeze Inspectia Judiciara, scrie Agerpres.

"Paleta de activitate de judecata a judecatorilor de penali este extrem, extrem de larga. Este asta o justificare pentru o intarziere nu prea mare a redactarilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Inalta Curte, cel putin, sa respecti termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de masuri administrative, in prezent a fost redus mult numarul de dosare care au fost intarziate la motivare. Am acordat termen pana la 1 septembrie tuturor sa profite de vacanta judecatoreasca si sa-si termine stocul de dosare de redactat. In caz contrar, or sa suporte consecintele legii, respectiv voi sesiza Inspectia Judiciara, lucru pe care l-am mai facut si in alte situatii, nu ar fi o noutate pentru ei", a declarat Tarcea, intr-un interviu acordat Realitatea TV, conform site-ului realitatea.net.

In prezent, la Instanta suprema sunt in asteptare motivari ale deciziilor de condamnare sau achitare in dosare importante in care sunt implicati, printre altii, Liviu Dragnea, Calin Popescu-Tariceanu, Victor Ponta, Elena Udrea, Alina Bica, Radu Mazare, Dan Sova, Constantin Nita.

Masura grabeste sentinta in dosarul lui Dragnea

Potrivit Ziare.com, masura ar putea grabi judecarea apelului in dosarul in care liderul PSD, Liviu Dragnea, contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat pe 21 iunie la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, insa decizia nu este definitiva.

Ultimul cuvant il va avea Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte, care cel mai probabil ar putea motiva decizia in toamna.

Potrivit Codului de Procedura Penala, hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. De multe ori, insa, acest termen este mult depasit. Inainte ca motivarea sa fie redactata, nu poate incepe judecarea in faza de apel.

In faza de apel, Completul de 5 judecatori poate readministra probele din prima instanta, dar si alte probe noi. In esenta, martorii-cheie vor putea fi reaudiati, iar inculpatii daca vor fi de acord pot face noi precizari, fata de declaratia data in faza de fond.

Asa ca procesul in faza de apel ar putea sa nu fie la fel de lung precum cel din prima instanta. Procesul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman este pe rolul Inaltei Curti din 15 iulie 2016 si a avut 15 termene de judecata in faza de fond, in contextul in care unul dintre judecatori a fost schimbat, iar o parte din probe au fost readministrate.

Sursa foto: Agerpres / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri