Documentul privind aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania a fost depus vineri la Administratia Prezidentiala in urma solicitarilor formulate public de catre presedintele Klaus Werner Iohannis, a anuntat, sambata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), potrivit Agerpres.

"In urma aprecierilor publice formulate de presedintele Klaus Werner Iohannis, din dispozitia prim-ministrului Viorica Dancila, a fost depus la Administratia Prezidentiala in data de 07.09.2018 documentul cu privire la 'Aparitia si evolutia pestei porcine africane in Romania' de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Departamentul Situatiilor Speciale de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor", se precizeaza intr-un comunicat al MADR.

Documentul contine informatiile referitoare la aparitia, evolutia, modul de actiune privind prevenirea, combaterea si eradicarea virusului pestei porcine africane.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat autoritatilor guvernamentale sa aduca sub control situatia generata de raspandirea accelerata a virusului pestei porcine africane, sa adopte de urgenta masuri pentru stoparea cresterii numarului de focare de pesta porcina africana, solicitand totodata despagubirea cat mai rapida a producatorilor afectati.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anuntate pe 6 septembrie, numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 826, acestea fiind active in 190 de localitati din 11 judete, iar numarul total al porcilor afectati de boala sau ucisi a ajuns la aproape 160.000.

"Pesta porcina africana evolueaza in 11 judete, in 190 de localitati, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti. In total, au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Sursa foto: Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri