Recentele schimbari cumulate din Justitia romana "ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000", o perioada marcata, in Romania, de coruptie, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept, noteaza Ziare.com.

Diplomatul a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar, alaturi de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Michele Ramis. Acesta a vorbit despre amendamentele la Codul penal si Codul de procedura penala, despre modificarile facute la Inspectia Judiciara, dar si despre protestele "de neimaginat" in trecut ale magistratilor romani, fata de aceste schimbari.

"Pentru magistratii care nu au fost intimidati, noua legislatie judiciara ofera mai multe oportunitati pentru constrangere si pedepsire a magistratilor ce creeaza agitatie, prin intermediul unei Inspectii Judiciare mai puternice si a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecatori si procurori", a spus Klemm.

Klemm: Justitia se intoarce in timp, la inceputul anilor 2000

In acest context, a punctat diplomatul american, "aceste schimbari cumulate ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000, cand Justitia era afectata de coruptie si influenta politica".

"Progresul facut de justitia romana este, de asemenea, amenintat de catre amendamentele la Codul penal si Codul de procedura penala adoptate de Parlament in aceasta vara", le-a mai spus Klemm, studentilor la Drept. El a adaugat ca "aceste amendamente par create sa arunce Romania la inceputul anilor 2000".

"Deghizate in preocupare fata de procesul echitabil si drepturile omului, aceste schimbari sunt o incercare clara de a proteja anumite interese de o Justitie independenta. Promulgate in forma actuala, aceste amendamente vor face ca investigarea si pedepsirea unei crime, de la omucidere la crima organizata, sa fie greoaie sau imposibila", a sustinut ambasadorul SUA.

Potrivit lui Klemm, in acest context, cooperarea internationala in domeniul Justitiei va fi "redusa semnificativ" din cauza "ingrijorarilor privind impartasirea de informatii cu Romania".

"Urmarind sa faca aceste schimbari, Parlamentul s-a inchis. Motivand o nevoie de a actiona rapid si faptul ca o consultare cu toti actorii implicati s-ar fi intamplat, Parlamentul roman a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petitie semnata de majoritatea magistratilor si indicatiile scrise ale unor experti ai Comisiei de la Venetia, Comisiei Europene si al Group of States Against Corruption (GRECO) ", a completat Hans Klemm.

Exista si "semne de speranta". Care sunt acestea?

Totusi, a spus el, exista in Justitia romana "semne de speranta". "Cel mai important, magistratii romani par sa fi ajuns la un nivel al maturitatii, increderii si independentei de la care nu vor permite cu usurinta o regresie a sistemului judiciar. Magistratii au protestat fata de schimbarile din legislatie ce priveau profesia lor intr-o maniera care, in urma cu un deceniu, ar fi fost de neimaginat", a declarat Klemm.

Diplomatul a adaugat ca magistratii au fost "atacati" pentru acest gest al lor: "Li s-a spus ca acest comportament al lor este o activitate politica nepermisa, au fost amenintati ca vor fi penalizati, dar au continuat sa isi faca cunoscute punctele de vedere".

Ambasadorul a vorbit despre momentul prezent din Justitia romana. "De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in urma cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar roman cu o dezbatere atat de intensa si cu un potential de schimbare atat de mare", a evidentiat el.

In opinia sa, "sistemul judiciar construit cu mare efort, in peste doua decenii, (...) ar putea fi demontat semnificativ in mai putin de un an".

"Veti avea motivatia si curajul sa protejati si sa imbunatatiti sistemul judiciar al tarii dumneavoastra? Nu e o decizie pe care o veti lua fara sa va coste in viata personala. Mereu va fi mai usor sa va aliniati celor de la putere, decat sa actionati cu integritate si curaj", le-a transmis Klemm studentilor la Drept.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri