In debutul discutiei, facand referire la incendiul din Colectiv, Klemm a spus ca reactia romanilor la aceasta tragedie a fost "extrem de inspirationala", potrivit Mediafax.

"Zeci de mii de oamenii au iesit in strada, foarte pasnici, in spiritul implicarii civice, pentru a-si exprima sperantele pentru o Romanie mai prospera, care nu este corupta, care are o administratie publica transparenta si atenta la nevoile cetatenilor, o Romanie care seamana mai mult cu restul Europei, o Europa prospera si in pace.Presedintele Iohannis a luat apoi masuri pentru instalarea unui nou guvern. Statele Unite intentioneaza sa-i sustina in totalitate pe presedintele Iohannis, prim-ministrul Ciolos si guvernul sau", a afirmat diplomatul american in interviul difuzat sambata seara.

El si-a exprimat speranta ca schimbarea survenita va aduce Romania intr-o directie mai buna. ''Vom ramane un puternic aliat, partener si prieten al Romaniei. Cred ca acum exista mari sperante ca Romania va intra pe o directie noua, mai pozitiva, dar acest lucru cere timp si va fi nevoie de sprijinul romanilor. Vom vedea si trebuie sa speram in continuare ca institutiile romanesti vor oferi oamenii pe care i-a cerut strada in noiembrie'', a subliniat ambasadorul SUA. In opinia sa, prioritatea Romaniei este asigurarea unei cresteri economice sustenabile, iar coruptia si lipsa infrastructurii sunt principalele vulnerabilitati.

"In aceste eforturi, coruptia este, asa cum ati mentionat, un obstacol. SUA au sustinut foarte puternic lupta Romaniei impotriva coruptiei si cred ca s-au facut eforturi semnificative in aceasta directie in ultimii ani, prin acordarea de resurse procurorilor si masuri de asigurare a unui sistem judiciar independent si o respectare deplina a statului de drept. Alte obstacole includ infrastructura. Am calatorit putin prin Romania. Unele dintre sosele sunt excelente, imi aduc aminte de autostrazile din Germania, insa mai este nevoie de multe eforturi pentru a lega infrastructura rutiera, feroviara si energetica a Romaniei cu cea a restului Europei. Folosirea eficienta a resurselor disponibile Romaniei prin fonduri europene este, cred eu, vitala. Apoi, ascultandu-i pe oamenii de afaceri romani, americani si straini, un alt domeniu care merita atentie, iar guvernul Ciolos i-o acorda, este administratia publica, asigurarea eficientei, receptivitatii, transparentei acesteia si a utilizarii resurselor disponibile provenite atat de la contribuabilii romani, cat si de la Uniunea Europeana, in cel mai eficient mod cu putinta", a declarat Klemm.

Sursa foto: Ambasada SUA la Kabul