Raportul de activitate al DNA va fi prezentat de procurorul sef Laura Codruta Kovesi, de la ora 11.00, iar evenimentul va avea loc la Cercul Militar national, scrie Digi24.

Ce spune Klaus Iohannis:

Toate condamnarile din ultimul an demonstreaza ca DNA este o institutie care functioneaza eficient.

Contrar unor pareri subiective, tendentioase, prezentate de cineva saptamana trecuta, eficienta DNA este departe de a putea fi contestata.

Asistem la manifestari virulente ale disperarii si la incercari manipulatoare cu scopul de a submina activitatea DNA. Inadmisibil.

Niste inculpati si niste condamnati penal, dupa ce au fost prinsi incalcand legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au investigat. Toate aceste actiuni nu au sanse de reusita. Cei care au pus la cale au ramas in trecut si traiesc cu iluzia ca puterea inseamna privilegii si se exercita prin abuz.

Democratia s-a consolidat, justitia este independenta si eficienta, iar spiritul civic al societatii romanesti se manifesta cu mult curaj.

Incertitudinea generata de multiplele modificari legislative adoptate anul trecut de Parlament dauneaza grav societatii romanesti.

Cele mai importante declaratii ale procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi

Anul 2017 a fost un an dificil in lupta impotriva coruptiei. Demersul a fost contestat, pus sub semnul intrebarii. Desi noi descoperim inculpati, bugetele sunt in continuare fraudate.

1000 inculpati au fost trimisi in judecata, anul trecut. DNA se ocupa doar de coruptia la nivel inalt. O treime dintre acesti inculpati au avut functii de conducere, demnitati publice, functii importante: printre ei se numara 3 ministri, 5 deputati, 1 senator, 2 secretari de stat, un fost presedinte al Camerei Deputatilor, un secretar de minister au fost trimisi in judecata.

O treime dintre inculpati a comis fraude cu fonduri europene, cel mai des cu fondurile europene alocate zonelor rurale, comunitatilor sarace.

189 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu. Avem o situatie ingrijoratoare in domeniul achizitiilor publice.

Este foarte greu sa faci investigatii in dosare in care faptele au fost comise cu 7-8 ani in urma. In 2017 am identificat doua dosare in care faptele s-au prescris, iar acest lucru ii poate fi imputat unui singur procuror, motiv pentru care am sesizat Inspectia Judiciara.

In 2017, procurorii DNA au avut de solutionat peste 11.200 de dosare. S-au solutionat peste 3.800 de dosare - cel mai mare numar de dosare solutionate intr-un an, de la infiintarea institutiei. DNA are in investigare cazuri care presupun un probatoriu complex.

Peste 23.000 de persoane au fost audiate intr-un an, adica o medie de 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente.


Presedintele Klaus Iohannis va participa, miercuri, la sedinta de prezentare a raportului privind activitatea Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017, potrivit unui anunt facut de Administratia Prezidentiala. In schimb, ministrul justitiei, Tudorel Toader, a anuntat marti, in cadrul sedintei de la sediul CSM, ca declina invitatia de a participa la acest eveniment, motivand faptul ca sefa DNA nu i-a trimis in avans raportul.

De asemenea, este prezent si ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

La sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a reprosat procurorului sef al DNA ca nu i-a trimis raportul de bilant al DNA pe care il va preznta miercuri. De asemenea, el a spus ca, desi a fost invitat, nu va participa la sedinta.

"Pe mine nu m-a convins nimic din contraargumentele dumneavoastra. (...) Sigur, nu va judeca doar Sectia de procurori. Vor judeca romanii. Convingerea mea este ca adevarul va iesi la suprafata. Adevarul trebuie stiut. Dumneavoastra spuneti ca totul este perfect. V-am contrazis prin cele notate in raport. Spuneati ca aveti deschidere la dialog. Foarte bine. Maine aveti bilantul. Mi-ati trimis si o invitatie. Va multumesc, dar nu voi veni", a spus Toader, dupa ce Kovesi a raspuns la toate cele 20 de acuzatii din raportul ministrului Justitiei.

Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitarii ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Votul in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 "impotriva" cererii de revocare, votul "pentru" fiind din partea ministrului Justitiei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri