Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, ca este neconstitutionala modificarea Statutului deputatilor si al senatorilor care ar fi permis ca parlamentarii sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si autoritati, au precizat surse din CCR.

Judecatorii au admis astfel, partial, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Potrivit acelorasi surse, celelalte obiectii formulate de seful statului au fost respinse.

Legea a fost modificata la inceputul lunii iulie, in sesiunea extraordinara a Parlamentului. Modificarea a fost propusa de deputatul PSD, Catalin Radulescu, condamnat in 2016 la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia. Propunerea lui Radulescu a fost semnata de peste alti o suta de parlamentari PSD, scrie G4Media.

Potrivit expunerii de motive semnata de Catalin Radulescu, ”deputatii si senatorii trebuie sa aiba posibilitatea legala de a intermedia (…) relatia dintre posibilii investitori si autoritatile publice locale, fara a se considera ca savarsesc infractiunea de trafic de influenta”.

Legea, atacata la CCR de Klaus Iohannis

Legea a fost atacata la Curtea Constitutionala de presedintele Klaus Iohannis, care a atras atentia ca se incalca Legea fundamentala prin prevederea: “in baza mandatului reprezentativ, deputatii si senatorii actioneaza in interesul poporului, putand astfel sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si organele administratiei publice centrale si locale si serviciile si directiile din subordinea acestora, relatia dintre alesii locali si autoritatile publice centrale, dar si dintre potentialii investitori si autoritatile publice locale”.

El a subliniat ca prin aceasta prevedere se restrange cadrul de integritate aplicabil deputatilor si senatorilor si se elimina un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra increderii cetatenilor in membrii Parlamentului si in autoritatea legiuitoare.

Totodata, Iohannis a sustinut ca sintagma “sa intermedieze in orice mod” este lipsita de claritate, precizie si previzibilitate.

“Din acest text se poate interpreta ca ‘intermedierea in orice mod’ realizata de deputati sau senatori poate reprezenta chiar o interferenta a acestora in activitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, incalcandu-se principiul separatiei puterilor in stat (…) si chiar principiul autonomiei locale”, se mai arata in sesizare.

Presedintele Iohannis a subliniat ca prin raportare la suprapunerea cu definitia data traficului de influenta si prin dezincriminarea implicita a acestei infractiuni pentru deputati si senatori, in situatia in care acestia obtin un folos nematerial sau in situatia in care accepta promisiunea de bani ori alte foloase, este instituit un privilegiu pentru aceasta categorie in raport cu ceilalti cetateni ce pot fi subiect activ al infractiunii de trafic de influenta prevazuta de Codul penal.

Sursa foto: Shutterstock / mojo cp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri