Legea 321, prin care retailerii sunt obligati sa aiba la raft 51% produse romanesti, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis, decizie care a trezit nemultumirea marilor retele de retail.

"La negocierile pentru aceasta lege noi am asistat ca niste copii cuminti si am asistat doar la ce se intampla. Aceasta lege a fost gandita pentru a ajutora micul fermier si micul producator. De acolo si pana la ce a iesit este o tulburare. O suprareglementare facuta de un stat nu duce decat la o distorsiune de piata. Mircea Cosea spunea in cartea sa ca totul este dat de cerere si oferta intr-o economie moderna, care trebuie sa functioneze. Nu poate fi restransa de niste legi care vin si blocheaza niste relatii normale intre comerciant si furnizor”, a detaliat pentru wall-street.ro Florin Capatana, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

In opinia sa, aceasta lege nu a facut altceva decat “sa puna niste oameni impotriva altora”, subliniind faptul ca din momentul intrarii in vigoare a acestei legi marile retele de retail vor avea termen trei zile pentru a schimba contractele comerciale.

Cand nu ai facut business-ul asta in viata ta pui mana pe piatra si sa arunci zicand ca legea actuala nu este buna

“Aceasta lege nu va ajuta micul producator, nu va ajuta pe nimeni, a pus niste oameni impotriva altora. Am venit cu o singura propunere: sa facem alta lege. Am pierdut opt saptamani. Lucrurile acestea vor impacta clientii. Stau si ma intreb care a fost vina clientului?! Cand nu ai facut business-ul asta in viata ta pui mana pe piatra si sa arunci zicand ca legea actuala nu este buna. Am facut o declaratie publica in care ii rugam pe deputati sa isi faca ei o retea comerciala, sa vada cum este sa negociezi. Din momentul intrarii in vigoare a acestei legi vom avea trei zile sa schimbam contractele comerciale. Nu avem cum, numarul fiind foarte mare. Sunt contracte negociate, in care noi avem niste rezultate, furnizorii au niste rezultate”, a explicat Capatana.

Vicepresedintele AMRCR sustine ca principalii afectati de aceasta lege sunt procesatorii cu care lucreaza marii retaileri. Acesta nu crede ca vom asista la exit-uri zgomotoase din piata locala, insa ia in calcul posibilitatea unui blocaj pe lantul de aprovizionare.

Avem nevoie de predictibilitate

“Noi nu cumparam marfa de la fermier, nu cumpar grau, orz, ovaz, eu nu iau lapte crud. Exista intr-adevar un lant care ii afecteaza si pe ei, insa pana la acel lant eu am niste procesatori cu care discut. Nu cred ca vom vedea retrageri din piata de retail insa nu stim unde se va ajunge. Avem nevoie de predictibilitate. Noi am cerut ca infrastructura sa se dezvolte. Timpul pe care un camion il face de pe platforma mea logistica pana la alt magazin este imens spre deosebire de ce se intampla in alte tari civilizate, nu mai vorbim ca marfa se strica, masinile se strica. De aceea, toti retailerii au impanzit aceasta tara cu depozite pentru a fi cat mai aproape de client. In conditiile legii 321 noi nu mai avem voie sa facturam serviciile de logistica furnizorilor nostri. In acest moment furnizorii nu au cum sa deplaseze marfa pana la magazinele noastre. Va fi un blocaj”, considera Florin Capatana.

Prima scapare majora a actului normativ

Legea a fost criticata de reprezentantii retailerilor si ai patronatelor, in conditiile in care interzice comerciantilor sa perceapa taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft. Insa reprezentantii marilor retele comerciale sustin ca au descoperit prima scapare majora a actului normativ.

”In lege scrie ca trebuie incheiate contracte cu producatori regionali, nu cu producatori din Romania. Producatori regionali pot fi si din Bulgaria, si din Ungaria. Nu este specificat clar despre ce regiuni este vorba”, a afirmat Capatana, pentru News.ro.

Legea 321 ar putea duce la scumpirea preturilor

”Marii retaileri sunt obligati sa-si reanalizeze politicile comerciale, sa renegocieze contracte in mijlocul desfasurarii acestora, sa renunte la facilitati si servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele romanesti si sa se orienteze pentru a gasi modalitati de a sustine un flux financiar imens, impus fara justificare. Apreciem ca toate acestea se vor rasfrange asupra preturilor la raft si vor avea repecursiuni majore si asupra programelor de sustinere a producatorilor locali”, se arata intr-un comunicat transmis de AMRCR la putin timp dupa promulgarea legii.

Reprezentantii marilor lanturi de retail remarca faptul ca, in definitia data lantului scurt de aprovizionare, nu apare mentionat cuvantul ”retailer”, ceea ce ar lasa loc de interpretari.

Potrivit proiectului, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Pentru retelele de retail din Romania, marea problema a legii este, in continuare, faptul ca este greu de aplicat in conditiile in care pentru multe produse alimentare, precum legume si fructe, producatorii romani nu pot satisface cerintele din punctul de vedere al calitatii si cantitatii.

”Daca ma duc la un producator de pepeni din Dabuleni si cer sa-mi livreze rapid 20 de tone, el ar putea zice ca da, dar ar putea importa din alta tara. Unii nu pot satisface cerintele marilor retaileri in ceea ce priveste calitatea si cantitatea”, a spus Capatana.

O alta problema o reprezinta reducerea termenului de facturare la sapte zile calendaristice.

”Cele sapte zile calendaristice sunt de fapt cinci zile in care lucreaza bancile. Vor aparea probleme de cash-flow”, a avertizat Capatana.

Cele 12 retele modere de retail active pe piata locala (Kaufland, Carrefour, Lidl, Metro Cash&Carry, Auchan, Mega Image, Selgros Cash&Carry, Penny Market, Profi, Cora, Billa si Real) au avut anul trecut afaceri totale de aproape 10 mld. euro, in crestere cu 14% fata de 2014, in timp ce profitul total s-a situat la valoarea de 262 mil. euro, arata datele Ministerului de Finante.

Sursa foto 1 si 2: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri