Sectia pentru procurori din CSM i-a trimit ministrului Justitiei, Tudorel Toader, avizul cu privire la desemnarea Adinei Florea la conducerea DNA. Printre caracterizarile facute in raport se numara superficialitate in exercitarea atributiilor, rezistenta scazuta la stres, o capacitate redusa de analiza si de sinteza, sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea, noteaza Ziare.com.

Sectia pentru procurori din cadrul CSM a decis, luni, avizarea negativa a candidaturii Adinei Florea pentru aceasta functie, iar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca vineri dimineata a primit raportul. Ministrul a adaugat ca va lua o decizie dupa ce va fi analizat avizul.

Adina Florea, criticata dur de magistrati: sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea

Potrivit motivarii acestei decizii, publicate astazi de CSM, Adina Florea nu a demonstrat "o constientizare adecvata a diferentei si interdependentei dintre principiul independentei procurorului si cel al subordonarii ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales in contextul exercitarii unei fucntii de conducere in cadrul Ministerului Public".

De asemenea, CSM a remarcat existenta unei confuzii cu privire la notiunea de independenta. "In acest sens, referitor la alegatia Eu nu am fost niciodata un procuror independent, lucrez in Ministerul Public, Sectia pentru procurori remarca existenta unei confuzii evidente referitoare la notiunea de independenta, imprejurare de neconceput intr-un astfel de cadru.

Sectia retine ca independenta ii este conferita magistratului in vederea protectiei drepturilor persoanelor care apeleaza la justitie pentru a beneficia de un act de dreptate si consta in responsabilitatea magistratului de a convinge, nu prin forta principiului autoritatii, ci a argumentelor rationale, temeinice, acestea constituid astfel un mijloc de a asigura si patrsa increderea publicului in sistemul judiciar", arata CSM.

CSM arata ca, prin factorii de presiune ce o pot influenta, independenta este definita ca fiind capacitatea magistratului de a decide masuri, conform legii, fara nicio interventie sau influenta externa, capacitatea de a constientiza factorii externi ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente, precum si capacitatea de a respinge factori de natura externa, ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente.

"Confuzia doamnei procuror este cu atat mai grava cu cat denota o atitudine ideatica submisiva, care nu este congruenta cu calitatile necesare persoanei ce va detine cea mai inalta functie de la nivelul DNA", explica CSM.

CSM: Exista factori externi cu posibile influente decizionale

Magistratii mai arata ca transmiterea unui mesaj public, ce denota existenta unor factori externi cu posibile influente decizionale, "poate genera un impact negativ asupra increderii in Justitie."

"Desi, aparent, doamna procuror a dorit sa se refere la subordonarea ierarhica, Sectia apreciaza ca formularea neinspirata nu poate fi interpretata drept o simpla eroare", mai explica CSM.

"Capacitate de sinteza redusa" si "Superficialitate"

Referitor la aptitudinile manageriale necesare functiei pentru care Adina Florea a candidat, Sectia pentru procurori din CSM a remarcat, cu ocazia interviului, "o rezistenta scazuta la stres, o capacitate de analiza si de sinteza redusa, precum si anumite sincope in raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea si impartialitatea, atribute indispensabile personalitatii managerului".

Sectia pentru procurori din CSM a analizat CV-ul Adinei Florea si a observat ca aceasta a avut mai multe functii de conducere in parchetele din Constanta, inclusiv cea de sef al structurii de securitate, ce presupune gestionarea documentelor clasificate.

"Sectia pentru procurori apreciaza ca nerecunoasterea unuia dintre documentele clasificate inregistrate in cadrul unitatii de parchet in care candidata isi desfasura activitatea poate denota o atitudine neglijenta in exercitarea functiei", se arata in motivarea citata.

De asemenea, dezinteresul relevat de Adina Florea in timpul interviului de la CSM, manifestat cu ocazia comunicarii pe cale ierarhica a Protocolului SRI-procurori, cand a explicat ca doar s-a multumit sa ia la cunostinta, exclusiv de adresa de inaintare, "dovedeste superficialitate in exercitarea atributiilor specifice".

CSM a criticat si faptul ca Adina Florea nu a fost in masura sa ofere un raspuns punctual cu privire la impactul pe care il va avea asupra activitatii DNA infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie si o eventuala dezincriminare a unor infractiuni cu subiect calificat, instrumentate de DNA, "dovedind ca nu are capacitatea de a dezvolta solutii noi."

Florea a mai fost criticata ca a comentat activitatea DNA doar prin prisma unor informatii obtinute din spatiul public.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri