Unele aspecte importante introduse de legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, de legea 304/2004 privind organizarea judiciara si de legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, in special tinand cont de efectul lor cumulativ in contextul politic complex care predomina in prezent in Romania, ar putea submina independenta judecatorilor si a procurorilor romani si increderea publicului in sistemul judiciar, arata Comisia de la Venetia intr-o opinie privind amendamentele la cele trei legi, adoptata vineri si publicata luni integral pe site-ul sau.

''Potrivit autoritatilor romane, procesul de reforma a fost necesar si a fost desfasurat pentru a oferi raspunsuri la problemele existente si la nevoile sistemului judiciar si pentru a-l adapta la noile realitati sociale. Amendamentele propuse au avut drept scopuri consolidarea independentei judecatorilor, prin separarea carierelor judecatorilor si ale procurorilor, dar si sporirea eficientei si a responsabilitatii sistemului judiciar. Unele schimbari au fost necesare pentru a pune in aplicare o serie de decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei'', se mentioneaza in opinia Comisiei de la Venetia, potrivit Agerpres.

Procesul legislativ a avut loc intr-un context marcat de un climat politic tensionat, afectat puternic de rezultatele eforturilor tarii de a combate coruptia, cu o controversa si dezbatere legate de aspecte sensibile atat pentru continuarea eforturilor Romaniei in acest domeniu, cat si pentru functionarea independenta a sistemului sau judiciar.

Pe de o parte, exista relatari despre cazuri de presiuni si intimidari la adresa judecatorilor si a procurorilor, inclusiv din partea unor politicieni de rang inalt si prin companii media; pe de alta parte, presupuse cazuri de abuz din partea unor magistrati romani, in special procurori, au condus la punerea sub semnul intrebarii a metodelor folosite in combaterea coruptiei.

''De asemenea, in urma recentei dezvaluiri a protocoalelor de cooperare semnate de Serviciul Roman de Informatii (SRI) si institutii judiciare, au fost ridicate intrebari despre impactul unei asemenea cooperari asupra independentei institutiilor judiciare si asupra masurilor de salvagardare necesare pentru a proteja sistemul judiciar in fata interferentei nejustificate. In acelasi timp, procesul legislativ, care s-a dovedit a crea divizari in societatea romaneasca, a fost criticat in absenta unor consultari incluzive si eficiente'', noteaza Comisia de la Venetia.

Citeste si:
Protest al magistratilor fata de modificarile legilor justitiei
Protest in tacere al...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iordache,dupa raportul Comisiei de la Venetia: Sunt modificari laudate