CCR a admis joi, cu 7 voturi ”pentru” si 2 voturi ”impotriva” sesizarea premierului Viorica Dancila privind completul de 5 judecatori de la Inalta Curte: exista conflict intre Parlament si Curtea Suprema, au declarat surse din Curte pentru G4Media.

Potrivit surselor citate, impotriva deciziei majoritare au votat judecatorii Livia Stanciu si Stefan Minea.

Judecatorii constitutionali au decis ca Inalta Curte se afla in ilegalitate din 2014, cand a decis sa nu respecte prevedera din legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecatori. Actul normativ spune ca toti cei 5 judecatori ai completului se stabilesc prin tragere la sorti, or ICCJ a decis ca doar 4 dintre ei sa fie alesi astfel.

Toate procesele aflate in curs se reiau

In urma deciziei CCR de azi, Inalta Curte ”va trebui sa procedeze la alegerea prin tragere la sorti a tuturor judecatorilor din completurile de 5”.

Consecinta deciziei, au mai explicat sursele citate, va fi ca toate procesele in curs aflate la completurile de 5 de la ICCJ vor fi reluate.

Mai mult, cei care au primit sentinte definitive de la Inalta Curte, incepand cu anul 2014, le vor putea ataca daca nu si-au consumat caile extraordinare de atac prevazute de Codul de procedura penala.

Premierul Viorica Dancila a reclamat pe 2 octombrie la Curtea Constitutionala existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta modului de formare a completurilor de 5 judecatori.

Solicitarea a fost facuta in repetate randuri chiar de Liviu Dragnea, al carui apel va incepe luni, 8 octombrie. Dragnea a fost condamnat deja in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman.

Dancila acuza in sesizarea trimisa CCR ca Inalta Curte si-a arogat competente legislative prin faptul ca nu pune in aplicare imediat prevederea din noua lege privind organizarea judiciara, potrivit careia completurile de 5 judecatori de la ICCJ se formeaza exclusiv prin tragere la sorti, fara a exista membri de drept.

In prezent, sunt doua completuri de apel la Inalta Curte, cu 5 judecatori (C5), unul condus de vicepresedintele ICCJ, Iulian Dragomir si un altul condus de sefa interimara a Sectiei penale, judecatoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste completuri dau sentintele definitive pentru demnitari (ministri, parlamentari, etc).

Completul care va da sentinta definitiva in cazul lui Liviu Dragnea este cel condus de vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Iulian Dragomir, un complet considerat a fi unul foarte dur.

La inceputul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat in discutie schimbarea componentei C5-urilor, ca urmare a intrarii in vigoare a modificarilor la legea 304 privind organizarea judiciara (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justitiei, modificate de Coalitia PSD-ALDE).

Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepresedintele ICCJ si seful Sectiei penale, ci toti judecatorii din complet sunt trasi la sorti.

Colegiul de conducere al ICCJ a decis insa ca nu se impune schimbarea componentei C5-urilor in 2018, pentru ca au fost alese deja pe legea veche, la sfarsitul lui 2017. Legea veche spunea ca C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalti judecatori sunt trasi la sorti la sfarsitul fiecarui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componenta C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorti la sfarsitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea ca sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis ca se va modifica componenta C5-urilor abia la sfarsitul acestui an pentru 2019, cand se vor pune in aplicare prevederile noii legi si vor fi trasi la sorti toti magistratii si nu vor mai fi membri de drept.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri