Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a organizat, joi, o sedinta publica pentru o noua tragere la sorti a completurilor de cinci judecatori, scrie Ziare.com.

Dupa repartizarea aleatorie a dosarelor, procesul lui Liviu Dragnea in cazul angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman a picat la completul 2 penal, format din 5 doamne judecator - Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog, Aida Popa.

Aceste completuri sunt valabile doar pana la sfasitul anului si doar pentru cazurile urgente, arestari, recuzari etc.

Avand in vedere ca vechiul complet a stabilit deja urmatorul termen pentru 14 ianuarie, in 2019 se va proceda la o noua tragere la sorti a completurilor si o noua repartizare aleatorie de dosare, asa ca liderul PSD cel mai probabil nu va fi judecat de cele 5 doamne judecator.

Pe de alta parte, surse din magistratura sustin ca in ianuarie este un termen administrativ si este posibil ca noul complet de 5 extras azi sa dea un nou termen in procesul lui Dragnea pana la sfarsitul anului.

Citeste si:
Permisia primita de Liviu Dragnea a fost acordata regulamentar
Catalin Predoiu: Permisia...

Sursele citate ne-au explicat ca, daca se administreaza probe in acest dosar anul acesta, ramane acest complet sa judece apelul lui Dragnea la condamnarea de 3 ani si jumatate in dosarul angajarilor fictive.

Vezi care sunt celelalte completuri de judecata

Tragere la sorti cu peripetii

Tragere la sorti cu peripetii, la Inalta Curte, pentru completurile de 5 judecatori. Noile reguli implica folosirea unor bile, dar bile de acest fel nu se gasesc in Romania. Au fost comandate din Franta, iar apoi ratacite de curier, in aeroportul din Leipzig, Germania.

„Am apelat prima data la Loteria Romana. Singurele bile pe care le au sunt vreo 6 sau 8 din tragerile anterioare, dar toate erau numerotate. Am apelat la Federatia Romana de Fotbal, nici acolo nu am gasit un numar suficient de bile si erau si ele inscriptionate si erau si de culori diferite”, a explicat Cristina Tarcea, sefa ICCJ, noteaza Digi24.

Citeste si:
Dragnea a facut plangere penala, pentru ca nu a fost lasat sa voteze
Dragnea a facut plangere...

Potrivit deciziei CSM, pentru extragerea completurilor de judecatori, bilele trebuiau sa fie de acceasi marime si culoare, opace si, cel mai important, sa poata fi introduse in ele biletele cu numele magistratilor.

Cele 160 de bile folosite la tragerea la sorti au costat 320 de euro. Au ajuns cu greu in Romania, dupa ce au strabatut 5 tari. Au fost comandate luni din Franta. Apoi, au fost ratacite cateva ore bune pe aeroportul din Leipzig, Germania. Intr-un final au ajuns miercuri in Bucuresti, la sediul Curtii Supreme.

Vor fi folosite din nou in ianuarie, la tragerea la sorti care va desemna magistratii ce vor activa in 2019 in completurile care dau deciziile definitive in marile dosare de coruptie.

Citeste si:
Legea lui Dragnea privind repatrierea aurului, trimisa in Parlamament
Legea lui Liviu Dragnea si a...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
UPDATE ICCJ: Primul termen in dosarul "Revolutiei"