Primaria Capitalei a calificat, sambata, demersul firmei UTI cu privire la Arena Nationala drept "o forma clara de santaj", municipalitatea sustinand ca, de aceasta data, compania "isi asuma direct campania de discreditare a primariei si a primarului general, dusa pana acum doar prin intermediul anumitor publicatii", scrie Agerpres.

"Referitor la scrisoarea deschisa pe care UTI a difuzat-o in spatiul public si in care se aduc acuzatii Primariei Municipiului Bucuresti cu privire la managementul Arenei Nationale, facem urmatoarele precizari: demersul companiei UTI este o forma clara de santaj, intrucat nu pot coexista, in cadrul aceluiasi document, alegatii referitoare la o posibila viitoare colaborare cu Primaria Capitalei si informatii trunchiate sau pur si simplu neadevarate despre situatia de la Arena Nationala. In realitate, compania UTI isi asuma, de aceasta data, direct campania de discreditare a Primariei Capitalei si a Primarului General, dusa pana acum doar prin intermediul anumitor publicatii. Prin urmare, Primaria Municipiului Bucuresti isi rezerva dreptul de a actiona in instanta atat conducerea UTI, cat si institutiile de presa care au publicat articole pe acest subiect fara a cere un punct de vedere Primariei Capitalei si fara o verificare elementara a informatiilor", se arata intr-un comunicat de presa al PMB.

Potrivit sursei citate, Primaria Capitalei "nu are cum sa primeasca nici sfaturi, nici critici" de la o companie care "s-a discreditat prin modul defectuos in care a prestat servicii catre municipalitate", incasand in schimb sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

"Desi in scrisoarea publica se sustine ca 'intretinerea si mentinerea Arenei la parametrii impusi de standardele FIFA/UEFA ar fi costat mult mai putin in cadrul contractului de intretinere incheiat cu UTI' comparativ cu cheltuielile practicate in prezent de compania care gestioneaza acum stadionul, reamintim ca, in perioada 2014 - 2017, cand compania UTI administra Arena Nationala, in baza unui acord cadru, compania a incasat nu mai putin de 26 de milioane de lei. Mai mult decat atat, in baza acelui acord cadru, SC UTI Grup SA realiza doar activitati de intretinere si exploatare curenta a echipamentelor si instalatiilor din cadrul Arenei Nationale, notificand beneficiarului starea tehnica a sistemelor si defectiunile aparute la componentele acestora, fara sa procedeze la repararea sau inlocuirea acestora. Referitor la raportul incasari/cheltuieli, subliniem inca o data ca, in perioada 2011 - 2017, incasarile se ridicau la 25,7 milioane lei, iar cheltuielile la 77,4 milioane lei (diferenta neacoperita - 66,8%)", explica PMB.

Sursa citata mentioneaza ca, dupa rezilierea contractului, 2017 a fost primul an in care s-a redus la maximum diferenta dintre incasari si cheltuieli: incasarile s-au ridicat la 4,6 milioane lei, iar cheltuielile la 5 milioane de lei (prin urmare din totalul cheltuielilor doar 8,3% nu sunt acoperite de incasari).

Reprezentantii municipalitatii amintesc ca, in luna mai, primaria a incheiat un acord-cadru cu Asocierea Compania Municipala Energetica Bucuresti SA si Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti SA, in valoare de 15 milioane de lei, cu o durata de 36 de luni, pentru servicii tehnice de exploatare, operare, mentenanta corectiva si preventiva, instalatii termice, ventilatie, instalatii de stins incendiu, instalatii de joasa tensiune si instalatii de curenti slabi pentru Arena Nationala.

"In acest context, reamintim ca un alt contract pagubos pe care compania UTI il avea cu Primaria Capitalei (contract care a fost reziliat in luna decembrie 2017) a fost cel prin care aceasta companie a gestionat sistemul de management al traficului, la preturi de 25 de ori mai mari decat preturile practicate in prezent de catre Compania Municipala Managementul Traficului, infiintata de Primaria Capitalei. Astfel, potrivit acordului cadru incheiat intre UTI si Administratia Strazilor, pretul unei licente (pentru a putea fi integrata in BTMS, orice intersectie din Capitala are nevoie de o licenta de integrare emisa de dezvoltatorul softului pe baza caruia functioneaza sistemul) era de 220.678 lei (circa 50.000 euro). Desi in anul 2016, printr-un act aditional, compania UTI a scazut pretul la 99.000 lei, licentele au fost cumparate anterior acestei modificari. Pana in anul 2016, PMB a receptionat peste 200 de astfel de licente. In prezent, pretul unei licente de integrare livrata de Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti (...) este de aproximativ 2.000 euro, adica de 25 de ori mai putin", se mentioneaza in comunicat.

Presedintele Consiliului de Administratie al grupului de firme UTI, Razvan Petrescu, anunta in urma cu doua zile, intr-o scrisoare deschisa adresata primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, disponibilitatea de a contribui la remedierea urgenta a situatiei de pe Arena Nationala.

SC UTI GRUP SA, care a administrat Arena Nationala in perioada 2014 - martie 2017 in baza unui acord-cadru si a trei contracte subsecvente, aprecia ca investitia totala intr-un gazon cu o rezistenta mare la uzura este mai avantajoasa, deoarece permite desfasurarea, in conditii foarte bune, a mai multor evenimente.

"Un cost scazut de inlocuire a gazonului, fara a tine cont de calitatea si tipul semintelor utilizate pentru insamantare, de maturitatea ruloului, de calitatea substratului, de grosimea ruloului recoltat, de utilajele folosite la montaj si recoltare, de tratamentele aplicate si de intretinerea permanenta a acestuia, nu reprezinta, asa cum se vede, o economie pe termen lung. Ati afirmat ca achizitionand un gazon care nu respecta standardele ati redus costul de achizitie la jumatate. Gazonul instalat de UTI a costat aproximativ 200.000 de euro, dar s-au organizat, in conditii optime, o serie de 45 de evenimente succesive (meciuri, concerte). Adica un cost de circa 4.500 de euro per eveniment. Asta reprezinta pentru dumneavoastra o suma exagerata pentru un obiectiv de importanta Arenei Nationale?", se arata in scrisoare.

Gabriela Firea a anuntat, pe 12 noiembrie, ca Arena Nationala va fi inchisa pentru competitiile sportive pana la remedierea starii gazonului, ea mentionand, totodata, ca acest proces ar putea dura doua - trei luni.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri